MCP i eparhije: Čekajte Vaskrs u domovima, u disciplini koje nalažu zdravstvene službe

0

Ovogodišnje čekanje vaskršnjih praznika provedite pored utvrđenog molitvenog i velikoposnog pravila, brinući o zdravlju duše, i u disciplini koju nalažu kompetentne zdravstvene službe za zdravlje tijela, saopštile su Mitropolija crnogorsko-primorska, budimljansko-nikšićka i mileševska eparhija.

Oni navode da se ove godine čekanja praznika poklopilo sa pandemijom virusa “koje je zahvatilo cio svijet, pa i našu Crnu Goru.”

“Broj zaraženih osoba se iz dana u dan povećava, a samim tim i mjere nadležnih državnih i zdravstevnih institucija su sve strožije – u pogledu narodnog kretanja i sabiranja na jednom mjestu”, navodi se u saopštenju.

Podsjećaju da je tri nedjelje do Vaskrsa i da ih treba provesti sa bližnjima u domovima, “pred svojim porodičnim ikonama, sa zažegnutim tamjanom i kandilom, i sa molitvenikom i Svetim Pismom – u rukama.”

“Sveštenici će naći načina, u dogovoru sa organima javnoga reda, da opštenarodne molitve, služe u hramovima, privremeno – bez prisustva većine naroda. Imena svih živih i umrlih, pa i svakoga od vas, biće na tim službama pomenuta. Na svakoj Liturgiji se molimo ”za život svijeta i spasenje”, ”za bolesnike”, prinosimo ”ovu razumnu službu za vaseljenu, za svetu, sabornu i apostolsku Crkvu, za prisutne i opravdano odsutne… za svaku zemlju i grad, za patnike, putnike, zarobljenike, sužnje, prognanike”. Prinosimo darove ”radi svih i za sve”. S tim u vezi, a i vezano za druge duhovne potrebe vaše, posebno za Sveto Pričešće – molimo vas da budete u kontaktu sa nadležnim parohijskim sveštenikom, po čijim duhovnim uputstvima vodite vaš duhovni život u danima pred nama. Blagodareći razvoju savremene tehnike, veliki broj crkvenih službi moći ćete ovih dana pratiti kako putem interneta, tako i putem programa Radija Svetigore i Mileševe, naših eparhijskih sajtova, Televizije Hram, kao i preko medija drugih pomjesnih Pravoslavnih Crkava”, ističe se u saopštenju.

Dodaje se i da je upravo post onaj koji nas uči “toj samožrtvenoj ljubavi, koja je lijek od svakog virusa, pa i od ovog dopuštenog od Boga ne bi li se ljudi pokajali i izliječili od opake samoživosti i vjere u smrt i ništavilo”.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.