Matija Bećković: Milo pravi eparhiju škaljarsko-kavačku!

0

“Milo pravi eparhiju škaljarsko-kavačku”, poručio je sprski akdemik Matija Bećković, kome su vlasti u Podgorici prošle godine zabranile ulazak u Crnu Goru.

On je to izjavio povodom najave režima u Podgorici da će oduzeti hramove i svetinje SPC.

Bećković je u izjavi za Politiku, kazao da će Srbi u Crnoj Gori biti jedini narod koji nema svoju crkvu.

“Oni su se odrekli svog imena, pisma, vjere i nema razloga da se na tome zaustave. Ta nova crkva u Crnoj Gori može imati samo novu škaljarsko-kavačku eparhiju, rekao je Bećković.

Prema njegovim riječima, Srbi u Crnoj Gori nemaju šta da brane ako ne odbrane svoju crkvu.

“Vlast u Podgorici više nikoga ne smije da progoni osim Srbe, rekao je on.

“Bog nije nikad bio u sili, nego je uvijek i svugdje Bog u pravdi. Samo to ćemo na Saboru i da tražimo – pravdu Božiju i ljudsku za našu Crkvu, za naše svetinje, za naše hramove, manastire i grobove predaka”, kaže se u saopštenju Mitropolije.

MCP poziva da danas “budemo svi zajedno u molitvi protiv bezakonja”.

“I odlučno za odbranu svetinje, bratsko pomirenje i iscjeljenje bratomržnje koja truje Crnu Goru, zaogrnuti vjerom, nadom i ljubavlju šaljući jasnu poruku da je jedini pravi put – put bogoljublja i bratoljublja”, kaže se u saopštenju.

Popović: Đukanović je najveći zlotvor srpskog naroda

Predsjednik Srpske narodne partije i ministar u Vladi Srbije Nenad Popović oštro je osudio najavljeno usvajanje Zakona o slobodi vjeroispovesti u Crnoj Gori kao nasilno otimanje hramova Srpske pravoslavne crkve i potiranje “hiljadugodišnjeg prisustva srpskog pravoslavlja u Crnoj Gori, kojem pripada najveći broj građana te države, nevezano za to da li se izjašnjavaju kao Srbi ili Crnogorci”.

Nenad Popović

U izjavi za javnost, Popović je optužio predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića da je “najveći zlotvor srpskog naroda” i da je njegov “kriminalni režim zabadao nož u leđa Srbiji i Srbima, podržavajući uvijek i na svakom mjestu njene neprijatelje”.

Popović je ocenio da Vlada Srbije, ukoliko novi zakon bude i usvojen, “mora da prekine sve odnose sa Crnom Gorom, protjera njenog ambasadora iz Beograda, a Mila Đukanovića i sve članove Vlade Crne Gore proglasi nepoželjnim osobama.

“Ne samo što je priznao nezavisno Kosovo i time pljunuo na svu istoriju Crne Gore, sazdanu na kosovskom zavjetu i slavi Kneza Lazara i Miloša Obilića, već je počeo da proganja srpski narod iz državnih institucija, da zabranjuje njegovo pismo, njegove pisce, istoriju i kulturu”, kaže srpski ministar.

Raković: Prvo će da napadnu Cetinjski manastir

Istoričar Aleksandar Raković kazao je da će crnogorska vlast, nakon eventualnog usvajanja spornog Predloga zakona o vjerskim zajednicama, prvo pokušati da otme Cetinjski manastir.

–Mislim da će prvi na meti biti Cetinjski manastir, kazao je Raković.

On je ukazao da Cetinjski manastir ima posebno značenje.

–Njima treba simbol pobjede nad srpstvom u Crnoj Gori, pošto su oni konvertiti. NJima treba simbol pobjede konvertita nad starim identitetom, a to je kada osvoje Cetinjski manastir, kazao je Raković za RTRS.

Prema njegovim riječima, Milo Đukanović će se zaustaviti samo ako vjernici SPC „pokažu fizički otpor“ prema njegovim namjerama da otme hramove.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.