Matei: Prijete mi, ali ću nastaviti da raskrinkavam mafiju u Crnoj Gori

0

Stigla mi je još jedna prijetnja u nizu, ko zna već koja po redu. Porodica mi je u opasnosti. Ali neću prekinuti da objavljujem sve što znam o malverzacijama crnogorske Vlade, prije svega Mila Đukanovića i Dušanke Jeknić, kazao je za IN4S italijanski broker Oriano Matei.

Matei preko svoga bloga već decenijama objavljuje istinu o onome što se dešavalo devesetih godina prošlog vijeka u Crnoj Gori, ali i Švajcarskoj i Italiji, kao i o onome što se dešavalo nakon toga, dok je svo vrijeme Vlada tvrdila da radi na poboljšanju standarda građana Crne Gore. Šta se zaista dešavalo, kada su u pitanju finansije naše države, prije svega na bankama, zna najbolje Matei, iz prve ruke.

„Uprkos obraćanju Evropskoj uniji i Federiki Mogerini, niko ni od italijanskih vlasti ni od vlasti EU ne reaguje. Radi se očigledno o podršci Đukanoviću“, ističe on.

Međutim, i pored toga izgleda da stvari idu naprijed.

„Prvostepeni proces u Bariju će biti ponovo otvoren u žalbenom postupku.

Ne znam da li ste upoznati sa onim što se trenutno dešava u Italiji – u toku je istraga oko velikog skandala u vezi sa različitim sudskim procesima, uključujući više procesa u Bariju, i to za vrlo ozbiljne zločine. Istražuje se pravilnost rada Suda u Bariju, te da li možda postoje različiti interesi između Sudstva i političkih snaga vlasti“, kazao je Matei za IN4S i istakao:

„Sada obavještavam i Ministarstvo unutrašnjih poslova i Vrhovni sud jer svi moraju biti upoznati sa skandalom oko prve presude. Ko je saglasan sa crnogorskim kriminalnim sistemom na čijem čelu je Milo Đukanović, neće odgovorati meni, nego italijanskom pravosuđu.

Takođe i oni koji pokušavaju da mistifikuju ono što ste objavili i ono što sam ja objavio moraće odgovoriti pred Sudom“.

Italijanski broker je već više puta isticao da Đukanović svoje bogatstvo, koje na samo jednom računu iznosi preko milijardu evra, drži u švajcarskim bankama, ali da je jedan dio već prenio i u Dubai, uz pomoć svoje stare saradnice, „Dame u crvenom“ Dušanke Jeknić, koja je od marta ove godine postavljena za ambasadora Crne Gore u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

„Milo Đukanović je, kako bi otvorio tekuće račune kod najviših službenika banke uposlio je advokata Entonija Apap Bolonju. Njega je upoznao preko dva veoma važna direktora banke, koji su dozvolili Milu Đukanoviću da otvori račune u Švajcarskoj“, objašnjava Matei.

U sve to, ističe još jednom, umiješana je od samog početka Podgorička banka, sadašnja Societe Generale Montenegro, koja je samo par godina ranije, pod imenom Titogradska banka, pokrala račune sopstvenih građana, navodnom inflacijom.

„Podgorička banka je ponavljam, još od 1997-98 već imala privatne račune otvorene u UBS banci. Banka je od samog početka povezana sa najvišim službenicima UBS banke u Cirihu“, naglašava bankar.

On međutim smatra, da situacija u Crnoj Gori ne samo što nije laka, već može po volji jednog čovjeka, preći u pravi haos.

„Lično mislim da Milo Đukanović u ovom trenutku ima interes da se napravi haos na Balkanu, jer upravo na taj način želi da odloži sve svoje probleme, koji postoje kako u samoj Crnoj Gori tako i van nje. Što je više haosa, to se bolje Đukanović održava na vlasti.

Sve dok je on na vlasti, nikada neće biti stabilnosti po vašu zemlju“, napomenuo je Matei.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.