Matei pisao Đukanoviću: Prodao si se, novac kriješ kod “dame u crvenom”

0

Volim Srbe i to nikada nije bila tajna. Uvijek ću poštovati srpski narod, koji je morao da se muči i bori za svoje dobro i dobro svojih crnogorskih prijatelja – i ovo je istorijska činjenica, iako ste Vi u stanju da istoriju mijenjate kako Vam u kom trenutku odgovara. Vi ste onaj koji se na kraju uvijek prodavao neprijatelju, sa nečuvenom lakoćom i bez ikakvog morala, a sa maksimalnim prezirom. Izađimo na demokratski sud EU gdje ću rado navesti i razloge za ove moje tvrdnje, kazao je u otvorenom pismu predsjedniku Crne Gore italijanski broker Oriano Matei.

Na Mateija su, podsjetimo, 1996. godine bile naslovljene čuvene garanicije Vlade za kolateral od milijardu evra, koliko je Vlada Crne Gore tražila od švajcarske banke u ime navodnog ekonomskog razvoja države. Novac naravno nikada nije ušao u Crnu Goru, a o tome Matei neumorno piše. On tvrdi da Đukanović svoje bogatstvo krije u švajcarskim bankama, a da je dio njega već prenio i u Dubai, u čemu mu je pomogla Dušanka Jeknić.

U otvorenom pismu Matei najbraja samo neke od situacija u kojima je Đukanović izdao ljude koji su mu vjerovali, i poziva ga, u slučaju da misli da je iznijeto kleveta, sve rasprave na sudu, gdje je on rad otkriti sve činjenice.

„Poštovani gospodine Milo Đukanoviću, ili možda treba da se izrazim manje zvanično, obraćajući Vam se sa gospodine predsjedniče. Vi ćete mi oprostiti slobodu kojom Vam se obraćam, iako ste upravo Vi slobodu oduzeli meni.

Čitam sa svih strana, da još uvijek izigravate državnika koji pokušava da dovede u ravnotežu urušene odnose između srpskih i kosovskih građana, i da to radite sa tako puno ljubavi koja tek što ne ubijedi i mene što vjerujte, nije malo.

Međutim, brzo se povratim, i shvatim da Vi, kad god se poduhvatite nečega, kada nešto ciljano radite, sigurno to radite iz ličnih interesa, kako ste, dragi predsjedniče, uvijek i radili“, navodi Matei i ističe:

„Da volim Srbe nikada nije bila tajna, poštujem i uvijek ću poštovati srpski narod, koji je morao da se muči i bori za svoje dobro i dobro svojih crnogorskih prijatelja – i ovo je istorijska činjenica, iako ste Vi u stanju da istoriju mijenjate radi sopstvene udobnosti.

Štaviše, uvijek ste to činili – dovoljno je vidjeti vašu političku prošlost, gdje će čak i najnaivniji shvatiti da ste vi svaki put samo tražili da sjednete u najudobniju fotelju koja će Vam donositi korist i novac. Uvijek ste u tome i uspijevali namještajući izbore novcem i raznim poslovima, da biste se na kraju uvijek prodali neprijatelju, sa nečuvenom lakoćom i bez ikakvog morala, a sa maksimalnim prezirom“.

Deripaski dali odriješene ruke

„Prvo ste se prodali vlasti Miloševića, da biste ga kasnije izdali i pravili dogovore sa Amerikancima, i to u vremenu (govorim o 1997. godini gospodine Đukanoviću) kada su oni željeli da izoluju Slobodana Miloševića i da u toj namjeri imaju vjernog savjeznika na kojeg mogu da se oslone“, podsjetio ga je Matei i „pohvalio“:

„I ko će biti bolji u tome od Vas gospodine Đukanoviću.

Od tog trenutka postali ste toliko izbirljivi da ste tokom sledećih godina, kada ste sklopili dogovore sa Rusima Olegu Deripaski dali odriješene ruke (sjećate li se hapšenja Stanka Subotića u Moskvi?), a nakon puštanja Stanka Subotića Oleg Deripasla postaje vlasnik kompanije ‘KAP’, kako ćemo kasnije uvidjeti, na njegovu sramotu“.

Od tog trenutka, podsjeća broker, Rusi počinju da investiraju milijarde evra u Crnu Gori, da bi kasnije „i oni sirotani naišli na velike probleme“.

„Šta reći o Polu Manafortu gospodine Đukanović… sjećate li se njega? Naravno da ga se sjećate, jer je upravo on bio Vaš Pigmalion za rađanje države Crne Gore, ostavljeni su evri koje su naravno platili drugi, jer Vi u svom životu, nikada nikome ništa niste platili, ni onima koji su imali pravo da budu plaćeni… uostalom, pitanje je da li Vi u svom rječniku poznajete izraz ‘platiti onom koji radi ili koji radi za Vas'“, podsjetio ga je Matei.

On se osvrnuo na pismo koje je objavio IN4S, Dušanke Jeknić tadašnje predstavnice trgovinske misije Crne Gore u Italiji, Milu Đukanoviću.

„Gospodine Đukanoviću, nekoliko riječi mudrima. Pročitao sam pismo koje je ‘gospođa u crvenom’ i tu mislim na Dušku Jeknić napisala 23. decembra 1997. godine, i ako ste kojim slučajem zaboravili, molim Vas ga ga ponovo pročitate, jer mi ona duguje još od kraja 1996. godine i Vi to dobro znate.

Vjerujte g. Đukanoviću, i ja sam još uvijek ovdje i ne zaboravljam. Ne smetnite nikad s uma da postoji jedan bitan detalj koji razlikuje nas dvojicu, a to je da sam ja uvijek na strani zakona. Vi, sa druge strane, oduvijek ste bili previše lukavi i što je još gore – nepošteni.

Ako želite gospodine Đukanoviću, imate mogućnost da me tužite za ovo što sam naveo u svom otvorenom pismu, i biću srećan da se pojavim pred demokratskim sudom g. Đukanoviću. Kada kažem demokratski sud mislim da sud unutar Evropske zajednice, tako da budite spokojni da ću se umjeti braniti i iznijeti prave razloge za ono što tvrdim.

Ne zaboravite nikad da ja nisam Duško Knežević koji sam govori ali na kraju ništa ne objavi. Ja se, gospodine Đukanoviću zovem Oriano Matei, i pitajte Vašu ljubimicu Dušku Jeknić da Vam kaže ko sam, jer me poznaje veoma dobro“, kazao je na kraju otvorenog pisma Matei.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.