Masovni protesti na ulicama Minska: Stotine uhapšenih

0

Na protestu bjeloruske opozicije u Minsku, pored spomenika „Minsk-grad heroj“, se okupilo oko deset hiljada demonstranata. Policija je privela više od 100 učesnika protesta.

Narod se okupio na trgu Pobjede i na trgu preko puta spomenika, broj demonstranata raste. Na desetine ljudi prilazi trgu Pobjede, gdje je zaustavljen saobraćaj. Demonstranti dolaze i iz drugih krajeva grada, prenose mediji.

Policija poziva demonstrante da se raziđu upozoravajući ih da će protiv učesnika protesta biti primijenjena posebna sredstva.
Podsjetimo, tenkovi su tokom današnjeg dana došli u centar Minska sa sjevera grada. Pored Palate nezavisnosti su se tada već nalazila oklopna vozila, tri ekipe hitne pomoći i tri vatrogasna vozila.

U Bjelorusiji traju masovni protesti protiv rezultata predsjedničkih izbora na kojima je pobijedio aktuelni šef države Aleksandar Lukašenko. Izbori su održani 9. avgusta. Prema rezultatima koje je utvrdila CIK, 80,1 odsto birača glasalo je za Lukašenka, a 10,12 odsto – za njegovog glavnog protivnika Svetlanu Tihanovsku.

Opozicija ne priznaje rezultate izbora i smatra da je pobijedila Tihanovska. Evropska unija ne priznaje Lukašenka za legitimnog predsjednika.

Prvih dana protesta, snage bezbijednosti su za razbijanje demonstranata koristile vodene topove, suzavac, šok-bombe i gumene metke. Kasnije je policija prekinula da rasteruje demonstrante i primenjuje silu. Tokom protesta privedeno je oko sedam hiljada demonstranata, a hospitalizovano nekoliko stotina ljudi, među kojima i pripadnici policije.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.