Mas: Ideja o prekrajanju granica na Zapadnom Balkanu vraćena u fioku

1

Njemačka je odbacila ideju prekrajanja granica na Zapadnom Balkanu duž etničkih linija i ideja je „vraćena u fioku“, kazao je danas njemački šef diplomatije Hajko Mas.

Ovu ideju pokrenula ne nezvanična diplomatski dopis Evropske unije nije je alarmirao Bosance, koji ga vide kao prijetnju teritorijalnom jedinstvu njehove zemlje, dvije decenije nakon što su etnički sukobi doveli do rata u regionu.

Non-pejper, u koji je Rojters imao uvid, sugeriše da bi stvaranje Velike Srbije, Velike Albanije i Velike Hrvatske moglo pomoći u rješavanju nacionalnih tenzija koje koče EU integracije u regionu.

Jedan diplomata u Briselu kazao je da članice EU nijesu razmatrale ovu ideju.

„Zamisao da stvari mogu biti riješene iscrtavanjem novih linija na mapi nije samo nerealistična, već je opasno čak i inicirati takvu diskusiju“, kazao je Mas novinarima u Prištini.

„Ideju prekrajanja ganica njemačka vlada odlučno odbacuje“, kazao je on dodajući da je srećan što je ta zamisao „vraćena u fioku i nada se u istoriju“.

Sadržaj nezvaničnog dokumenta prvo je procurio u slovečakim medijima. Slovečaki premijer Janez Janša nedigao je medijske izvještaje da ga je on poslao predsjeniku Evropskog savjeta Šarlu Mišelu kao predlog za rješavanje problema u regionu nakon što Slovenija u julu preuzme predsjedavanje EU.

1 Comment
  1. NIKO99 komentariše

    Prekrojićemo vam mi Njemačku za sva vremena, ništa se nije zaboravilo i moraćete da platite.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.