Martinović: Ustavni sud i u vremenu pandemije koronavirusa robuje interesima DPS

0

Vladimir Martinović, potpredsjednik Demokratske Crne Gore saopštio je danas da Ustavni sud Crne Gore i u vremenu pandemije koronavirusa robuje interesima Demokratske partije socijalista (DPS).

“Dok ustavni sudovi država regiona redovno održavaju sjednice tokom marta i aprila, ne dozvoljavajući da pandemija suspenduje njihov rad i pod budnim okom prateći postupanja izvršne vlasti, Ustavni sud Crne Gore nije zasijedao više od dva mjeseca. Naime poslednja sjednica Ustavnog suda Crne Gore održana je 27. februara. Primjera radi, Ustavni sud Slovenije je samo u aprilu održao šest sjednica, Hrvatske svije sjednice, Srbije u martu jednu sjednicu, dok je Ustavni sud Bosne i Hercegovine aktivno djelovao i donio odluku o ukidanju naredbe o ograničenju slobode kretanja licima ispod 18 i iznad 65 godina. Postupak ukidanja odluka izvršne vlasti pokrenuo je i Ustavni sud Sjeverne Makedonije u odnosu na ograničenja zarada”, istakao je Martinović.

On je dodao da u svim zemljama regiona imamo u manjoj ili u većoj mjeri aktivnu ulogu ustavnih sudova, jedino u Crnoj Gori kao da ne postoji.

“A naročito je u našoj državi za razliku od svih država u okruženju, Vlada usvajala i sprovodila sporne i sa ustavnog aspekta problematične odluke. Zar nije ustavna materija ograničenje slobode kretanja? Ili diskriminacija i obezbjeđivanje privilegovanog položaja sektoru građevinarstva u vrijeme pandemije? Šta je ako nije ustavna materija diskriminacija humanitarne aktivnosti? Zatim, osnivanje ad hoc koordinacionog tijela? Ustavna materija je i ograničenje prava na slobodu vjeroispovijesti i vršenje vjerskih obreda? Diskriminacija, povreda jednakosti, ograničavanja ljudskih prava i sloboda, karakterisale su svaku naredbu nezakonitog i neustavnog nacionalnog koordinacionog tijela i Vlade Crne Gore. Ustavni sud nije našao za shodno da se oglasi povodom mjera izvršne vlasti, što je vrhunac neodgovornosti i potvrda slijepog robovanja DPS-u”, poručio je Martinović.

Po njegovim riječima, Ustavnom sudu Crne Gore promakle su i neustavne izmjene zakona o lokalnoj samoupravi koje su ekspresno usvojene kako bi se prilagodile volji i želji predsjednika Crne Gore i DPS Mila Đukanovića.

“Ovakvo ponašanje nije iznenađujuće imajući u vidu da građani ne pamte kada je Ustavni sud Crne Gore sam pokrenuo ispitivanje ustavnosti nekog zakona. Dakle, poslednja sjednica Ustavnog suda Crne Gore održana je 27. februara, a prvi slučaj koronavirusa u Crnoj Gori zabilježen je 17. marta. Dakle, pasivnost i nerad se ne može pravdati ni pandemijom, jer očigledno je da se i u redovnim okolnostima ne zasjeda. Sa druge strane Ustavni sud, je eksprensno postupio kada je ukinuo odredbe Zakona o Ustavnom sudu koje su ga obavezivale da u svakom predmetu mora odlučiti najkasnije u roku 18 mjeseci od dana pokretanja postupka pred tim sudom”, rekao je Martinović.

On je kazao da koliko je rad Ustavnog suda, po podnesenim ustavnim žalbama djelotvoran, potvrđuje činjenica da je Crna Gora u odnosu na broj stanovnika, po podnesenim predstavkama njenih građana Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu, prva u Evropi.

“Da ne govorimo o kršenju Ustava Crne Gore prilikom izbora Desanke Lopičić za “predsjedavajućeg sudiju”. Dakle, kao i ostale institucije u Crnoj Gori i Ustavni sud robije interesima DPS-a. Potpuno je jasno da je DPS hobotnica pustila pipke u temelje svih institucija u državi”, naveo je Martinović.

Potpredsjednik Demokratske Crne Gore ja kazao i da ta partija apeluje po ko zna koji put na poštovanje Ustava Crne Gore.

“Pozivamo Ustavi sud da se ukoliko je to uopšte moguće, probudi i da ne objavljuje rat očiglednosti. Da se odgovorno suprostavi diskriminaciji i ukidanju i ograničavanju ljudskih prava i sloboda koje su poslednjih dva mjeseca naša svakodnevnica. Zar se smije dopustiti jednom čovjeku i jednoj partiji da ukida prava na slobodu kretanja jednima istovremeno omogućavajući korišćenje tog prava drugima. Da uskraćuje pravo na rad jednima istovremeno dajući to pravo drugima. Da organičava pravo na slobodu vjeroispovijesti i vršenja vjerskih obreda. Da suspenduje pravo pomoći građaninu, kome je pomoć potrebna. Ili je diktatura došla do tačke usijanja da zabranjuje održavanje sjednica Ustavnog suda?”, zaključio je Martinović.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.