Martinović optimističan: Podaci govore da ćemo imatu uspješnu turističku sezonu

0

Ministar turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera Vladimir Martinović poručio je da su spremno dočekali predsezonu, te da se preduzimaju sve aktivnosti kako bi i ljetnja turstička sezona bila uspješna. Parametri koje taj resor ima, kako je saopštio ministar, govore da je u maju osam odsto više gostiju nego u istom periodu prošle godine.

Martinović je istakao da pokazatelji govore da je 16. maja u Crnoj Gori boravilo oko 40.000 turista, što je za 20,64 više u odnosu na 2019. Ti podaci, ističe ministar, hrabre da ćemo imati uspješnu turističku sezonu.

„Naša očekivanja su optimistična i preduzimali smo određene korake kako bismo određena pitanja riješili“, istakao je on.

Koordinaciono tijelo za pripremu i praćenje odvijanja turističkih sezona imalo je dvije sjednice.

„Ministarstvo je pozvalo sve državne institucije, predstavnike lokalnih samouprava i privrednih društava i konstatovali da svi zajednički treba usmjere snage ka realizaciji plana i programa za ljetnju turističku sezonu, koji je Vlada usvojila na predlog Ministarstva. Na taj način, svaki grad će imati benefite. Sve sam zamolio da sarađujemo i probleme rješavamo u okviru svojih nadležnosti“, rekao je Martinović.

Naglasio je da Ministarstvo nema nadležnost da utiče na ono što je rad lokalnih samouprava.

„Svi moramo imati sinergetski efekat, kako bismo detektovali sve probleme, a koji ne datiraju od kada je formirana 44. vlada, već godinama unazad“, rekao je on, komentarišući aktuelne radove i gužve uoči sezone, te zamolio i građane da imaju strpljenja za nepredviđene stvari.

Na pitanje o sezonskoj radnoj snazi, ministarje ocijenio da je u pitanju sistemski problem.

„To nije problem koji pogađa samo Crnu Goru, već i zemlje iz okruženja, koje se oslanjaju na tuirzam kao privrednu granu. 15. maja raspisali smo tender za prikupljanje ponuda za usluge izrade programa koji se tiče ljudskih resursa, da bismo kroz te analize mogli da vidimo na koji način možemo da zadržimo domaću radnu snagu… Želimo da se ovo pitanje počne kvalitetno rješavati uz koordinaciju sa drugim resorima. Za to je potrebna kavlitetna i sveobuhvatna analiza. S duge strane, desiće se poboljšanje kroz zajedničke aktivnosti sa Privrednom komorom, njemačkom organizacijom GIZ…“, rekao je ministar.

Komentarišući avio-dostupnost, Martinović je rekao da će Aerodrom Podgorica ovog ljeta biti povezan sa 45 destinacija, a Tivat sa oko 40.

„Ti podaci nas ohrabruju da ćemo imati uspješnu turističku sezonu“, istakao je.

Dodao je da je 44. vlada aktivno posvećena razvoju sjevera Crne Gore i da se trude da sve projekte kandiduju kroz kapitalni budžet za iduću godinu.

„Već se pokazuje briga da dođe do toga da imamo uravnotežen razvoj juga i sjevera. Sjever je dragulj Crne Gore i moramo naći balans između ekologije i priodnih ljepota i na taj način valorizovati ono što su njegovi potencijali.“

Na pitanje o Poglavlju 27, ministar je odgovorio da ne želi da targetira odgovornosti i da se radilo na brojnim zakonskim aktima.

„Neki su usvojeni u Skupštini, očekuje se i rješavanje pitanja upravljanja otpadom, ubrzano radimo i na Zakonu o klimatskim promjenama, Zakonu o zaštiti prirode… Ministarstvo je prepoznalo ekološke projekte na kojima treba raditi, pod povoljnim kreditnim uslovima da se obezbijedi opštinama tri miliona za prečišćavanje otpadnih voda. Trudimo se da za one opštine koje imaju pripremljene projekte, radimo odgovorno, a kroz Eko fond omogućili smo milion i po sredstava koje mogu da koriste lokalne samouprave“, zaključio je on.

(RTCG – „Link“)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.