Marković tvrdi da uvažavaju komšije, a priznao je Kosovo

0

Današnja Crna Gora ne živi u davno prošlim vremenima, njih pamti, ponosna je na slobodarsku istoriju i zauvijek zahvalna precima koji su kroz vjekove očuvali našu slobodu i identitet, kazao je premijer Duško Marković na centralnoj proslavi Dana državnosti Crne Gore i Dana ustanka crnogorskog naroda.

“Ali, današnja Crna Gora okrenuta je budućnosti. Pod našim zajedničkim krovom ima dovoljno mjesta za sve koji Crnu Goru vide kao svoju kuću: i Crnogorce i Srbe i Albance i Muslimane i Bošnjake i Hrvate i sve ostale kako se god osjećali i izjašnjavali”, rekao je Marković.

Istakao je da nikada u svojoj istoriji Crna Gora nije bila stabilnija, prosperitetnija i uvaženija među svjetskim narodima i državama.

“Sa obnovljenom nezavisnošću, sa ravnopravnim mjestom u vodećem političkom i bezbjednosnom savezu današnjice, sa nikada snažnijom ekonomijom – Crna Gora se izdigla iz balkanskih tmina i uhvatila korak sa najnaprednijim društvima 21. vijeka”, kazao je on.

Dodao je da “uvažavamo svakog susjeda i njegovo suvereno pravo da uređuje odnose u svojoj kući te da se zalažemo za mirno rješavanje svih nesporazuma i sukoba na ZB, jer bez stabilnosti cijelog regiona nema ni stabilnosti, ni napretka za bilo koju državu pojedinačno”.

“Vjerujemo da se do tog cilja najbrže može doći kroz našu i integraciju susjednih zemalja u EU. Naš Region je poprište globalnog nadmetanja za uticaj, u kojem svako koristi mehanizme koji su mu na raspolagnju“” rekao je predsjednik Vlade.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.