Marković: Parlament jedini ovlašćen da privremeno suspenduje odnosno odloži primjenu zakona

1

Advokat Velibor Marković kazao je za “Vijesti” da Vlada formalno nema ustavnu nadležnosti da odloži primjenu zakona:

“Zato je parlament jedini ovlašćen da privremeno suspenduje odnosno odloži primjenu zakona, s tim što Vlada može da takav predlog podnese parlamentu na glasanje”, objasnio je Marković.

On je podsjetio da je u članu 100 Ustava navedeno da Vlada izvršava zakone, propise i druge akte, donosi uredbe, odluke i druge akte radi izvršavanja zakona. To znači da Vlada ima jedino ovlašćenje i zakonsku obavezu da se stara o izvršenju zakona, odnosno da obezbijedi njegovu primjenu, a ne i da odlaže sprovođenje.

“Govorim formalno-pravno budući da bi faktički bilo moguće da se između Vlade i MCP zaključi jedna vrsta protokola. Takav protokol imao bi više politički karakter koji bi usljed ozbiljnosti strana potpisnica morao proizvesti njegovo poštovanje”, objasnio je.

Prema njegovim riječima, ako bi Ustavni sud, u slučaju pokretanja inicijative za ocjenu ustavnosti, ocijenio da su pojedine odredbe Zakona ili Zakon u cjelini neustavan, one se više ne bi mogle primjenjivati.

“Međutim, ako Ustavni sud utvrdi da je Zakon “ustavan”, nema pravne mogućnosti daljeg osporavanja samog zakona pred Sudom za ljudska prava u Strazburu, već bi država sprovodeći zakon mogla da donosi pojedinačna rješenja, akte i oni bi mogli nakon iscrpljivanja pravnog puta pred crnogorskim pravosuđem da budu predmet ocjene u Strazburu.

Posebno na primjer ako je tim pojedinačnim aktima povrijeđeno jedno od prava i sloboda propisanih Ustavom i Evropskom konvencijom o ljudskim pravima – a to je pravo na imovinu i nesmetano uživanje imovine”, rekao je advokat.

1 Comment
  1. Крими рад komentariše

    Skupstina da poništi zakon i novi da se napravi…!

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.