Marković dijeli teret EU: Crna Gora neće povlačiti recipročne mjere ni prema kome

3

Premijer Duško Marković u razgovoru za “Vijesti” ocijenio da su do sada sprovedene mjere i preporuke dovoljne i da zasada nema potrebe za uvođenjem vanrednog stanja.

“Vidjeli ste da smo blagovremeno i postupno počeli sa njihovim uvođenjem kroz preporuke i kasnije naredbe, praćenje poštovanja tih naredbi. Zbog toga sam uvjeren da nema potrebe za posezanjem krajnjih mjera, već samo onih koje su srazmjerne izazovu i opasnostima sa kojima smo se suočili. Mnogo važnije od ovlašćenja da se uvede vanredno stanje jeste – imati institucije, i vjerovati im. Graditi pouzdano partnerstvo sa svim društvenim činiocima koji se nalaze izvan institucija, uključujući i naše građane, i osloniti se na to partnerstvo. Mi smo to uradili, i zbog toga smo u prednosti u odnosu na sve ostale zemlje, uključujući i one iz našeg okruženja”, kaže Marković.

Poslije prvog stava Evropske unije da nema distribucije robe i medicinskog materijala van EU, to je malo promijenjeno uz pravljenje procedure koja počinje slanjem zahtjeva.

Na pitanje kakav je utisak nakon razgovora sa čelnicima EU, Marković kaže:

“Bio sam ne samo direktan na ovu temu, nego i veoma jasan. Crna Gora i kad je u problemu, razmišlja i ponaša se odgovorno i partnerski, dijeleći teret globalnih izazova sa svojim saveznicima i susjedima. Mi nećemo povlačiti recipročne mjere ni prema kome, već ćemo pomoći svakoj zemlji i njenim građanima u skladu sa našim mogućnostima. Vjerujem da je to, uostalom, obrazac evropskog ponašanja koji treba slijediti.”

3 Comments
  1. Ljuta komentariše

    Idiot…samo da mi ne platimo cijenu njihovih odluka

  2. Rade komentariše

    Koliku pomoć je opredijelio Đukanović?

  3. Bajo komentariše

    Eovakvu Vladu i premiera treba da imaju sve zemlje. Ovako bistre i visokoobrazovane tesko je naci. Za sada je sreca sto je ovaj narod shvatio sam tezinu ovoga prooblema i pridrzava se pravila onako kako treba. Ovi pacivi iz vkade samo otezavaju sitaciju. Evo vidimo koliko je Eu efikasna i prijateljska. Vidimo i Nato kanta koliko pomaze. Da bi naudili Kini i Rusiji,zapletose se sami. Zar ovo nije dovoljano da vidite o cemu se radi. Oci vam ispale !

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.