Marko Nicović za Borbu: Mafija zarobila državu, dio vlasti ogrezao u kriminal

1

Član Međunarodne policijske asocijacije za borbu protiv droge i ekspert za bezbjednost Marko Nicović ocijenio je da su kriminalne strukture u Crnoj Gori toliko narasle, da su u nekim segmentima jače od države. On u razgovoru za “Borbu” kaže da Zapad u Crnoj Gori ima Mila Đukanovića koji im poslušno i bez pogovora “rješava sve probleme”, i dok god on to radi, oni će žmuriti na mafiju, u čije djelovanje je uključena i država. Nicović kaže da mafija iz Crne Gore pere novac u Srbiji kupujući nekretnine na ekskluzivnim lokacijama.
Svaki interes Zapada, smatra on, podređen je želji da Srbija, Crna Gora i Republika Srpska ne budu neki “ruski nosači aviona”. Napominje da se prljavi novac u Crnoj Gori nakupio i da se on na toj teritoriji više nema gdje ulagati.
– Raščišćavanje odnosa između vlasti i kriminala u Crnoj Gori ići će teško, jer je dobar dio crnogorske vlasti ogrezao u kriminalu. Crna Gora je mala zemlja u kojoj su se nakupile ogromne količine opranog novca. Taj novac, jer ga ima suviše, u Crnoj Gori nema gdje da se plasira. Problem mafije pokušava se preliti u Srbiju, gdje ima više prostora za ulaganje i prostora da se prikriju tragovi nelegalnog novca. Taj novac crnogorska mafija ulaže najviše u nekretnine i hotele u Beogradu, Novom Sadu, Subotici, Zlatiboru i na drugim atraktivnim lokacijama u toj državi. Na taj način, oprani novac se preliva u Srbiju, smatra Nicović.


Crnogorski klanovi ubijaju po Srbiji
Kada su u pitanju likvidacije u Crnoj Gori, on tvrdi da “škaljarski” i drugi crnogorski klanovi posao obavljaju i u susjednim državama i širom Evrope.
– Crnogorski klanovi profesionalne likvidacije obavljaju i u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Mađarskoj, Češkoj, Grčkoj itd. Traženi su, jer oni to rade prilično profesionalno. Vrlo često se tu radi i po principu “usluga za uslugu”, gdje nema plaćanja. Recimo, “škaljarski klan” naruči ubistvo nekoga u Beogradu, a onda beogradska mafija poruči ubistvo u Crnoj Gori, dodaje Nicović.
On je mišljenja da policija saradnju kriminalaca posmatra kroz političku prizmu.
– Da, procjenjuje se da li je određena aktivnost benefit za političke konstelacije u Crnoj Gori, i obrnuto. To se odnosi ne samo na Srbiju i Crnu Goru, već i na okruženje, Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku, Albaniju… U tim odnosima najčešće se ne postupa profesionalno, već se pokušava izvući politička korist, dok s druge strane kriminalci ne poznaju političke, nacionalne, religijske ili neke druge odrednice. Oni idu za novcem i za sticanjem moći, naglašava Nicović.
Ministar policije Srbije Nebojša Stefanović ranije je najavio da će određenom broju crnogorskih državljana biti zabranjen ulazak u Srbiju, a Nicović podsjeća da je ta činjenica u vezi sa ovom temom.
– Stanovništvo Srbije i Crne Gore povezano je kako prijateljskim, rodbinskim, tako i partnerskim vezama, a to je idealno za nalaženje prostora za nelegalno investiranje i promet opranog novca. Ponavljam, crni novac u Crnoj Gori je nabujao, a nema gdje da se plasira, stoga se pomenutim kanalima preliva u Srbiju. Ako je neko od tih crnogorskih mafijaških klanova namjerio da gradi nekretnine, tržne centre, hotele ili benzinske pumpe, u Crnoj Gori, postalo je tijesno. U toj državi, manje-više zna se čije je šta, tu više nema prostora za velike malverzacije, a Srbija daje mnogo veći prostor da se trag prljavog novca sakrije. Sve ovo je veliki problem za budućnost našeg regiona, pojašnjava naš sagovornik.

1 Comment
  1. Vasilije komentariše

    Nicovicu valjda znate da je CG lider u regionu i osim rijetkih kao Tramp niko na zapadu ne kaže da je Djukanovic krimos. Djukanovic će i Vucica povuci sa sobom iako mi u CG nemamo validna obavještena da su jednaki po svemu pa i po pljački?.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.