Mark Zakerberg je predstavio nove Meta VR naočare

0

Dok se Apple sprema da na svojoj WWDC konferenciji ove godine iznenadi tržište sa novim VR hedsetom, Meta je već odlučila da preduhitri konkurenciju. CEO Meta-e, Mark Zakerberg, pružio je uvid u dugoočekivani Meta Quest 3 VR hedset putem svog Instagram profila, čiji se zvanično lansiranje očekuje kasnije ove godine.

Početna cijena ovog novog modela će biti 500 dolara, što je nešto skuplje u odnosu na prethodnika Quest 2, ali povoljnije u poređenju sa PlayStation VR 2.

Novi Quest 3 model dolazi kao evolucija popularnog Quest 2 hedseta iz 2019. godine. Postojanje Quest 3 modela je bilo poznato od prošlogodišnje jeseni, a već su neke informacije i detalji o uređaju procurili prije zvanične Zakerbergove najave.

Paralelno sa ovim, Meta će smanjiti cenu Quest 2 hedseta na prvobitnih 300 dolara, dok je istovremeno najavljeno da će uslijediti veliko softversko ažuriranje koje će poboljšati njegove performanse.

S obzirom na dizajn, Quest 3 neće donijeti radikalne promjene u odnosu na Quest 2. Ipak, donijeće značajna poboljšanja kada su u pitanju performanse, dimenzije, težina, ali i novi kontroleri sa haptičkim funkcijama, kao i unapređenja u pogledu mješovite stvarnosti.

Značajna inovacija u Quest 3 modelu su kamere u boji koje će omogućiti naprednije kombinovanje video zapisa iz realnog sveta sa VR sadržajem prikazanim na ekranima hedseta.

Osim toga, predviđeno je da Quest 3 hedset dolazi sa novim Qualcomm AR/VR čipom za brže performanse. Trenutna biblioteka igara za Quest 2 će biti kompatibilna sa novim uređajem, ali se očekuje da će unapređeni hardver pokrenuti razvoj naprednijih igara i aplikacija koje će vremenom postati isključivo dostupne na Quest 3.

Na prvi pogled iznenađujuće, ali Quest 3 neće imati tehnologiju praćenja očiju, za razliku od skupljeg Quest Pro modela. Međutim, očekuje se da će novi hedset doneti superiornije VR performanse.

Sa ovim novim uređajem, Meta se pozicionira da održi dominaciju na tržištu VR konzola, dok Apple ide drugim pravcem sa svojim skupim i poslovno orijentisanim AR/VR naočarama.

(Telegraf.rs)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.