Marić: Ne vjerujem da će do smjene Vlade doći u Skupštini

2

Pravnik i direktor CEGAS-a Boris Marić kaže da neusvajanje budžeta ne bi oborilo Vladu, jer privremeno finansiranje nije ograničeno. Vlada je krajem prošle godine, umjesto budžeta za 2021. donijelo mjeru privremenog finansiranja.

Ono je omogućeno Zakonom o budžetu i fiskalnoj odgovornosti. U članu 37 tog Zakona piše da ako se zakon o budžetu države ne donese do 31. decembra tekuće, za narednu fiskalnu godinu, Ministarstvo finansija, do njegovog donošenja, potrošačkim jedinicama mjesečno odobrava sredstva do iznosa 1/12 (jedne dvanaestine) stvarnih izdataka u prethodnoj fiskalnoj godini. U zakonu nije navedeno do kada mjere privremenog fimnansiranja mogu biti na snazi.

Prema Ustavu, Vladi, između ostalog, prestaje mandat ako ne predloži budžet do 31. marta. U Vladi uvjerevaju da se to neće desiti i da se budžet ubrzano priprema.

Marić navodi da se smjena Vlade može pokrenuti u Skupštini, ali ne vjeruje da će se to desiti jer bi parlamentarnoj većini za to bila potrebna i podrška DPS-a.

“Prije će se ići na dogovor o rekonstrukciji Vlade. Tu su i izbori u Nikšiću bitni, od čijeg će ishoda zavisiti pozicije pojedinih partija koje to mogu iskorisiti za dodatni pritisak na Vladu”, kazao je Marić.

2 Comments
  1. Misliti crnogorski komentariše

    Sta mlati ovaj? Po Ustavu Vladi prestaje mandat u tom slucaju. Znaci novi izbori su neminovni. Kakva rekonstrukcija?

    3
    1
  2. Mislilac komentariše

    Marića za premijera

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.