MANS: Većina poslanika neaktivna

0

Skupština Crne Gore rijetko je zasijedala u proteklih pola godine, a većina poslanika nije govorila na plenarnim sjednicama, saopšteno je iz Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS).
20/05/2018 – 11:30 Fos Media 2
Ta nevladina organizacija objavila je danas Polugodišnji izvještaj o radu parlamenta od novembra prošle do aprila ove godine, tokom koga je praćena aktivnost poslanika, klubova poslanika kao i kontrolna funkcija Skupštine. Koordinator Parlamentarnog programa, Danilo Kalezić, kazao je da je doprinos poslanika kvalitetu predloženih akata bio vrlo skroman, da je kontrolna uloga Skupštine marginalizovana, a da u malobrojnim slučajevima kada su kontrolni mehanizmi korišćeni, najčešće nisu precizirane konkretne obaveze institucija izvršne vlasti. Kako je saopštio, za pola godine održano 13 sjednica na kojima je usvojeno 83 zakona i drugih propisa.
„Jedini akt koji nije usvojen je Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izboru odbornika i poslanika za koji je potrebna dvotrećinska većina, jer je za to bila neophodna podrška dijela opozicije“, istakao je Kalezić.
U polugodišnjem periodu, prema podacima MANS-a, poslanici su zasjedali nepunih 12 radnih dana ili ukupno 95 sati, pri čemu su najduže radili u decembru – ukupno pet radnih dana, a najmanje u januaru – četiri sata.
„Samo osam poslanika je aktivno učestvovalo u radu plenuma, a čak 70 odstonjih koji su učestvovali u radu Skupštine su vrlo rijetko ili uopšte nisu govorili na plenarnim sjednicama“, rekao je Kalezić.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.