MANS: Odluka ASK pokušaj da se od odgovornosti abolira Đukanović

0

Odluka Agencije za sprečavanje korupcije da prekršajno kazni Demokratsku partiju socijalista je još jedan u nizu nevještih pokušaja da se od pravne i političke odgovornosti abolira predsjednik DPS-a Milo Đukanović, koji je već priznao da je bio upoznat sa nezakonitim finansiranjem te partije, saopšteno je iz Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS).

ASK je saopštila da je DPS prekršila Zakon o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja u toku prikupljanja i trošenja sredstava za izbornu kampanju za parlamentarne izbore 2016. godine.

“Pod evidentnim pritiskom međunarodne i domaće javnosti, ASK je pribjegla manipulaciji kojom svu odgovornost pokušava da svali na Slavoljuba Stijepovića i nekolicinu aktivista. Teza da je Stijepović radio ‘”iza leđa'” rukovodstvu partije je besmislena. Prvo, Đukanović je po funkciji a skladno Statutu DPS-a morao biti upoznat na koji način se finansira partija. Drugo, važnije, on je i sam pokazao da je vrlo informisan o načinu finansiranja DPS-a. Reagujući na optužbe Duška Kneževića, Đukanović je javno priznao da je Knežević donirao tu partiju ali nije saopštio iznos. Takođe, Đukanović je kazao kako i ostali poslovni ljudi vođeni ‘’interesnom dobrovoljnošću’’ doniraju njegovu partiju, što se sve uredno zavodi u centrali DPS-a, dok se prema državnim organim kreiraju ‘’onakvi izvještaj kakvi su ti državni organi tražili’’”, navodi se u saopštenju koje potpisuje koordinator Parlamentarnog programa Danilo Kalezić.

Dodaje da “čak ni priznanje Đukanovića, ASK-u i njenom direktoru nije dovoljno da ispita postojanje drugih sličnih donacija”.

“Već cijelu aferu pokušava da zataška prekršajnom kaznom, abolirajući Đukanovića i rukovodstvo DPS-a bilo kakve odgovornosti. Međutim, ključno je pitanje krivične odgovornosti Đukanovića i njegovih pomagača. Odnosno, na Tužilaštvu je da ispita porijeklo finansija ali i ostala krivična djela iz oblasti povrede izbornih prava. Zato, pozivamo Glavnog specijalnog tužioca da konačno sasluša Đukanovića i otvori ozbiljnu istragu o finansiranju DPS-a”, navodi se u saopštenju.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.