Manje poznate činjenice o životu Stivena Hokinga

0

Stiven Hoking je jedan od najvećih umova moderne nauke, a ovo su manje poznate činjenice o njegovom životu:

1. Piše i knjige za djecu

Stiven Hoking je najpoznatiji po svojim knjigama Kratka istorija vremena i Teorija svega, koja je bila i inspiracija za film o Hokingovom životu. Ali da li ste znali da je Hoking pisao i knjige za djecu?

Njegova knjiga Džordžov tajni ključ svemira je objavljena 2007. godine, a napisao ju je zajedno s ćerkom Lusi Hoking. Nakon nje je objavio i knjige Džordžova svemirska potraga za blagom, Džordž i Bing Beng, Džordž i Plavi mesec i Džordž i nesalomivi kod.

2. Termin Bing Beng je smišljen kako bi ismijavao Hokinga

Termin Veliki prasak je sada poznat kao Hokingova teorija o nastanku univerzuma. Ipak, pre nego što je nastala ova kovanica, mnogi fizičari su verovali u drugi model koji je nazvan Teorija stabilnog stanja, koja je tvrdila da je univerzum oduvek postojao. Kada je Hoking opisao svoju teoriju, ljudi su mu se rugali i nazvali ovu ideju Big Bang.

Ime je ostalo i nakon što je Hoking dokazao svoju teoriju, što je čak i doprinijelo njegovoj popularnosti.

3. Zanimljiva opklada

Prije svega, ko sme da se kladi protiv Stivena Hokinga? On očigledno voli da se kladi s kolegama, a jedna je prilično zanimljiva s njegovim teorijskim fizičarem Kipom Tornom oko crnih rupa.

Opklada je bila da ako ne postoje crne rupe, Torn bi trebalo da plati Hokingu četvorogodišnju pretplatu za satirični magazin Privatno oko. U suprotnom, Hoking bi platio jednu godinu u penthausu za Torna.

4. Najsmjeliji u veslačkom timu Oksford

Možda vam na prvi pogled deluje čudno, ali Hoking je zaista bio član popularnog veslačkog tima Oksford. Od stidljivog i nespretnog studenta, njegovo vrijeme u timu ga je pretvorilo u voljenog i popularnog člana veslačkog tima. Tadašnji trener je Hokinga opisivao kao nevjerovatnog smjelog člana tima, jer je svoj tim vodio i rizičnim putevima u oštećenim čamcima.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.