Manevri NATO u Crnom moru: Učestvuju brodovi, avijacija, podvodni roboti…

0

Međunarodne vojne vježbe NATO-a „Posejdon 21“ počele su u crnomorskoj luci Konstanca, saopštila je pres-služba Generalštaba Ratne mornarice Rumunije.

„Komanda flote Konstance realizuje planirane vojne vježbe na moru, kopnu i u vazduhu koje objedinjuju snage iz Bugarske, Francuske, Grčke, Rumunije, Španije, SAD i Turske. ‘Posejdon 21’ su vojne vježbe visokog stepena složenosti, čiji je cilj optimalno korišćenje mogućnosti NATO-a za poboljšanje brzog odgovora Alijanse“, navodi se u izvještaju.

Učesnici u manevrima će uvježbavati scenarije borbe protiv podmornica, uključujući hidrografsko izviđanje, otkrivanje i onesposobljavanje morskih mina i improvizovanih eksplozivnih naprava.

Takođe će se uvježbavati borba protiv avijacije, brodova i podmornica protivnika, vuča oštećenih plovila, dopuna goriva na vodi, pružanje prve pomoći.

U vojnim vježbama učestvuju minopolagač „Viceadmiral Konstantin Balesku“, hidrografski brod „Cpt.cdor Aleksandru Katuneanu“, brzi ronilački brod „Venus“, dva lovca MiG-21, kao i helikopteri „IAR 330 MEDEVAK“ i „Puma naval“ koje je ustupila Rumunija.

Saveznici su na vojne vježbe poslali minolovce „Tsibar“, podvodnog robota na daljinsko upravljanje, borbene letilice „Rafal“ i „Eurofajter tajfun“, kao i ronioce. U vježbama će učestvovati i brod za obuku „Sokulu Mehmet paša“, minolovci „Lokotent dinesku“ i „Priboj“, minolovci „Taho“ i „Ajvalik“. Vježbe će se završiti 6. marta.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.