Mandić: Porazićemo DPS mafiju i odbraniti Crkvu!

1

Parlamentarni izbori u Crnoj Gori u nedjelju su izuzetno značajni zato što građani Crne Gore dobijaju priliku da svojim glasom zaustave višedecenijsko uništavanje svoje budućnosti od DPS vlasti i njenog prvog čovjeka Mila Đukanovića.

„Poslednji je trenutak da kao građani ove zemlje uzmemo njenu sudbinu u svoje ruke i raskrstimo sa cjelokupnim negativnim nasleđem koja nam je ovakva autokratska vlast ostavila. Govorimo o političarima koji su pretvorili državu u svoj lični posjed, koji im služi za bogaćenje s njihovim najbližim srodnicima i poslovnim partnerima, a sve preko leđa građana koji radom i privređivanjem pune budžet“, kaže na početku razgovora za Srpski telegraf Andrija Mandić, šef opozicionog Izbornog štaba Narodne koalicije „Za budućnost Crne Gore“.

Prognozirate poraz Đukanovićevog DPS posle tri decenije vlasti?

– Ne sumnjam u pobjedu i početak nove epohe za sve građane Crne Gore. Naš narod i njegova najznačajnija institucija SPC imali su kroz svoju istoriju mnogo veće i teže izazove nego što je pokušaj jednog lokalnog karikaturalnog sistema, koji želi da oponaša latinoameričke diktature iz druge polovine 20. vijeka, da očuva apsolutnu vlast. Odnos vlasti prema narodu mnogo više podsjeća na odnos vlastele prema zavisnim podanicima u srednjem vijeku, nego na modernu evropsku državu u 21. vijeku.

Kako komentarišete svjedočenje Svetozara Marovića, nekadašnjeg najbližeg Đukanovićevog saborca u DPS, koji ga je optužio za hapšenje, progon, maltretiranje porodice…?

– Čulo se dosta toga što građani Crne Gore čuju prvi put, a posebno su značajne one informacije koje su vrlo ubjedljivo raznijele propagandu DPS o vladavini prava u Crnoj Gori i bacile pravo svjetlo na stvarni politički život u Crnoj Gori, a naročito na „karakter“ lidera DPS i njegov odnos prema najbližim saradnicima. Marovićevo svjedočenje najznačajnije je za one ljude koji su u proteklom periodu glasali za DPS, podržavajući Đukanovića i Marovića, ali za nas koji smo sve ove godine bili na drugoj strani to više nije tema kojom ćemo opterećivati svoje pristalice.

Imate li plan šta biste prvo uradili kada biste pobijedili na izborima? Šta bi bili prvi potezi?

– Povući besmisleni zakon o slobodi vjeroispovijesti, kojim je današnja vlast sebe osudila na istorijski poraz. Riječ je o zakonu koji je suštinski donesen protiv četiri eparhije SPC koje funkcionišu na teritoriji Crne Gore i koji je unio duboku uznemirenost u naše društvo. Zatim, na odgovoran i transparentan način nastaviti borbu protiv pandemije izazvane KOVID-19 i pripremiti što je moguće normalnije funkcionisanje svakodnevnog života, poslovnih aktivnosti i rad institucija u datim okolnostima.

Zar to ne bi mogao da bude adut u završnici kampanje?

– Mi smo okrenuti budućnosti Crne Gore, koja pripada svim građanima, a ne samo izabranima i povlašćenima, kao što je bilo tokom vladavine DPS. Dakle, naš posao je da promijenimo Crnu Goru, pokrenemo ekonomiju i učinimo sve kako bi se ljudi koji su napustili Crnu Goru vratili svojoj kući.

Istraživanja ukazuju da opozicija uživa 52 odsto podrške građana naspram 48 za DPS. Plašite li se eventualne krađe izbora?

– Ne plašimo se ničega! I ne pridajemo toliko značaja istraživanjima pred izbore jer se više puta do sada pokazalo kako ona imaju prije svrhu da spinuju ili oblikuju javnost, nego da pokažu stvarni presjek raspoloženja kod glasača. Mi se uzdamo u naše aktivnosti na terenu i direktnu komunikaciju sa građanima, pa tako znamo da je apsolutna volja većine naroda da se i u Crnoj Gori posle 30 godina promijeni štetočinska vlast jednog čovjeka.

Kako ocjenjujete odnose Crne Gore sa Srbijom? Neretke provokacije iz Podgorice ka Beogradu?

– Kada se bude svodila istorijska rekapitulacija ove vlasti, koja broji svoje poslednje dane, primijetiće se da je ona funkcionisala isključivo na podjelama i sukobima. Sve je to činjeno krajnje svjesno i racionalno kako bi se mobilisali građani na strahu od sopstvene ugroženosti i iznudila njihova lojalnost. Jedini cilj je bilo očuvanje na vrhu piramide moći, radi neograničene eksploatacija države, građana i njihovih resursa. Iz tih razloga konstruisane su nepostojeće tenzije sa Srbijom i izvoz mnogih bezbjednosnih izazova. Naravno, kada se u nedjelju završi sa ovim režimom, koji je bio i regionalno remetilački faktor, uslijediće otvaranje i novog poglavlja sa Srbijom, na tradicionalnim bratskim odnosima.

Mislite li da bi Đukanović, u slučaju poraza, mirno predao vlast ili bi to bio uvod u nemire?

– Siguran sam da će narod u Crnoj Gori svojim masovnim izlaskom na birališta u nedjelju i nesumnjivo iskazanom političkom voljom otkloniti svaku dilemu u glavama vlastodržaca i tako im pomoći i olakšati odluku da se zbog sebe i budućnosti Crne Gore dostojanstveno povuku.

Vjerovatno ste pravili skicu buduće vlade u slučaju vaše pobjede. Ko bi mogao biti novi premijer iz opozicionih redova?

– „To će biti stvar dogovora buduće parlamentarne većine. Logično je, zbog uspostavljanja normalnosti i tradicionalnih demokratskih vrijednosti u politički život Crne Gore, da to bude neko koga će predložiti najjača grupacija koja bude učestvovala u konstituisanju vlasti. Čeka nas puno posla. I važno je da ga što prije započnemo jer je nasleđe naših prethodnika na vlasti toliko dramatično loše da nemamo više vremena da odlažemo njegovu promjenu, ni jedan jedini dan. Svaki naredni dan sa njima preskup je za nas, naše potomke i budućnost Crne Gore“, kazao je Mandić u intervjuu za Srpski telegraf.

1 Comment
  1. bajo. komentariše

    Дај не сери. Склони се бре бакзузе ! Твоја ријеч нема тежину. Сваке изборе си ово говорио. Помакни се… Има у опозицији тсквих колико оћеш.

    2
    1
Ostavite Komentar

Your email address will not be published.