20. 10. 2018. - 0:54

FLEŠ

Mandić o nametanju teze da su DF i režim dvije strane iste medalje: Mediji bliski dijelu opozicije omogućili DPS-u apsolutnu vlast

Оpozicione stranke imaju veliku odgovornost za neuspjeh i neophodno je detaljnije analizati sve što se desilo, ocijenio je jedan od lidera Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić. On je rekao da je na lokalnim izborima Demokratska partija socijalista (DPS) još jednom teško zloupotrijebila državni aparata i javne službi.
„Naročito treba istaći da opozicija snosi veliku odgovornost za neuspjeh, i da je neophodno izvršiti detaljnu analizu svega što se desilo. Mi iz DF ne bježimo od odgovornosti, nijesmo zadovoljni rezultatima, i situaciju analiziramo hladne glave, uzimajući prvenstveno u obzir ambijent u kojem se proteklih godina, ne vlastitom voljom, našao DF“, kazao je Madnić u intervjuu agenciji MINA.
On je rekao da se pokazala ispravna računica režima da se, kako je naveo, montiranim sudskim procesima, nepravednim presudama i zatvaranjem funkcionera DF-a, direktno jača DPS, a slabi DF i opozicija.
„Takođe se pokazalo da su za režim sjajan posao odradili neki mediji koji se predstavljaju kao bliski opoziciji, jer su nametanjem teze kako su DPS i DF dvije različite strane iste medalje obezbijedile onoj „strani“ koja se zove DPS, apsolutnu vlast“, smatra Mandić.
On je naveo da su pojedini politički subjekti u opoziciji imali konkretnih interesa da „razmišljaju glavom njihovih šefova iz medijskih centara moći, pojedinih NVO i svemoćne ambasade“.

„To je, kao prvo, izazvalo apstinenciju birača opozicije, a time i omogućilo DPS-u da sa nešto više od četvrtine podrške od ukupnog biračkog tijela preuzme apsolutnu vlast“, ocijenio Mandić.
Prema njegovim riječima, slabljenje DF direktno je išlo na ruku DPS-u.
„Svi koji su bili uključeni u taj nečasni posao znali su da je to dio širokog, pažljivo osmišljenog projekta koji traje skoro dvije godine“, dodao je Mandić.
On je kazao da je cilj vrlo jednostavan- „i nakon odlaska DPS plan je da se uspostavi vlast koja će braniti i njegovati tekovine (Milo) Đukanovićevog režima“.
Mandić je rekao da u DF treba da konstatujemo da je njihovim potencijalnim partnerima iz opozicije bilo važnije da oslabe taj savez nego da smijene režim.
„U definisanju budućih poteza Nova srpska demokratija i DF, zalagaću se da pođemo od te činjenice, koja je očigledno koordinirana na relaciji DPS, ambasada, dio opozicije, kako bi odredili i precizirali put kojim treba da dođemo do političkih i nacionalnih ciljeva zbog kojih se i bavimo politikom“, poručio je Mandić.
On je rekao da su onima, koji se smatraju najjačim u opoziciji, DF poslao poruku u večeri izbora, da sa te pozicije preuzmu odgovornost i odmah krenu sa konkretnim akcijama, sa protestima, a DF se odmah pridružuje.
„Naravno, odbili su iako su postojali veliki razlozi da isti ti subjekti odmah krenu u proteste, jer su njihove kandidate za odbornike prebijali, maltretirali, ponižavali“, kazao je Mandić.
On je ocijenio da je negativan odgovor na taj poziv samo potvrdio analizu da je njihov izborni cilj na prošlim lokalnim, kao i nedavnim predsjedničkim izborima, bio drugačiji od cilja DF-a.
„I on nije podrazumijevao obaranje DPS-a i režima nego preuzimanje čelne uloge u opoziciji“, smatra Mandić.

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *