Mandić na skupu ispred Skupštine: U nedjelju će u Podgorici zasijati vatra slobode

Mandić na skupu ispred Skupštine: U nedjelju će u Podgorici zasijati vatra slobode

Na protestu DF-a ispred Skupštine Crne Gore, Andrija Mandić, je pozvao sudije Ustavnog suda da koliko sjutra donesu odluku o žalbama advokata na hapšenje Nebojše Medojevića i Milana Kneževića, jer u nedjelju već može biti kasno. Tada će, po njegovim riječima, zasijati vatre slobode u Podgorici, a proširiće se i na druge gradove.

–Pozivamo Ustavni sud da koliko sjutra riješi ovaj problem, koji je jedna od najvećih političkih kriza u kojoj se nalazi Crna Gora. Tražimo da US odluči po žalbi naših advokata koje su predate i očekujemo brz odgovor. Ovaj Ustavni sud je biran u parlamentu i kao član Ustavnog odbora tražili smo od njih da poštuju ustav i zakone. Pojedinačno se sjećam svakog od njih kako su reagovali kada smo ih birali. Nebojša Medojević, kao član tog odbora, za sve njih imao je samo jedno pitanje: Da li radite za službu držane bezbjednosti ili neku drugu stranu službu i hoćete li biti slobodni kada budete donosili odluke? Svi su saopštili da ne rade ni za koga, da im je ustav i briga o ljudskim pravima jedina svetinja. Evo sedmi dan kako poslanik kome nije skinut imunitet i koji je vodio bitku protiv organizovanog kriminala, otac i suprug, častan i čestiti čovjek, nalazi se u Spužu, gdje štrajkuje glađu. A oni koji su pred njim i svima nama rekli da ne rade za nijednu službu i da će slobodno sonositi odluke, ćute. To nije pošteno i to nije fer i oni nijesu govorili istinu, jer rade za nekoga, ali ne za građane Crne Gore, nego za onoga ko im izdaje naređenja. Zato ih pozivamo da se koliko sjutra odrede na žalbe koje su podnijete, rekao je Mandić.

On je najavio i skup u nedjelju, koji bi trebalo da bude poput onog u Parizu. DF i građani radiće samo ono što danas radi demokratski svijet u borbi za slobodu.

-U nedjelju skupiće se ovdje Crna Gora, uradićemo ono što se radi u Francuskoj. Lovac će biti lovljen. Kada su se u Parizu pojavili prvi žuti prsluci i kada su postavili zahtjeve vladi Makrona da odustanu od taksi koje su nametnuli u vladi su zbijali šale i govorili kako će rastjerati tu malu šaku ljudi. Međutim, kada su planule vatre slobode, ne samo u Parizu, nego širom Francuske, ta ista vlada je molila protestante da to ne rade i da će oni odustati od akciza. Zato šaljemo poruku da riješite ovo što prije, jer u nedjelju će biti kasno. U nedjelju će da se upale vatre slobode ne samo u Podgorici, već će se one prenijeti narednih dana u sve gradove Crne Gore. Žutih prsluka ima dovoljno i slijedimo i radimo ono što radi demokratski svijet. I u Crnoj Gori će biti žutih prsluka i vatri slobode ukoliko ovi lovci ne odustanu od lova. Lovci će biti lovljeni i to veoma brzo, poručio je Mandić.

Branka Bošnjak je istakla da se riječ i sloboda ne mogu uhapsiti i da su slobodniji Nebojša i Milan nego mnogi koji sjede u državnim institucijama.

-Sloboda i riječ se ne mogu uhapsiti. Slobodniji su Nebojša Medojević u spuškom zatvoru i Milan Knežević u našoj poslaničkoj kancelariji, nego mnogi koji sjede u ovim trulim institucijama. Oni su obične tranje ili što bi žene rekle one potirače koje pokušavaju da operu crni obraz režima bacajući svoju struku pod noge i povijajući kičmu pred ovim ološima koji su nas zarobili već 30 godina. Niko nema pravo da u ovom trenutku bude neutralan. Ovo je lice i naličje Crne Gore. Drago nam je što imamo poodršku i NVO i slobodnih intelektualaca koji nas zovu i daju podršku Medojeviću i Kneževiću, jer su vidjeli da i drugi uskoro mogu biti na njihovom mjestu i da lovci mogu postati lovina. I jedva čekam da postanu lovina. Znam Medojevića više od 30 godina i znam da će istrajati i da je mentalno jak što je pokazao prije neki dan u Višem sudu kada je svima očitao lekciju. I to lekciju iz morala i digniteta poslanika. Branio je one koje je napadala ova vlast i zato me danas boli kako se ponašaju manjinski narodi, a znam da je devedesetih, kada je bilo teško, bio je na njihovoj strani. Danas nema nikoga osim Ibrahima Čikića koga pozdravljam. Međutim mnogi ćute radi privilegija i to je sramno. Doći će i oni na red i brzo se kolo okreće. Neće nas zaustaviti u parlamentu da ne pričamo, jer to je jedino mjesto gdje se može čuti drugačije mišljenje. Pozivamo da uhapse i sve nas, ali slobodu ne mogu uhapsiti i uvijek će se čuti slobodna riječ dok ima nas i vas koji nas podržavate. I svakog dana biće nas sve više, rekla je Bošnjak.

Milun Zogović nema dilemu. Po njemu Ustavni sud mora osloboditi Nebojšu i Milana.

-Jedina odluka US mora biti sloboda za Milana i Nebojšu. Oni se ne bore za sebe nego za sudbinu svih građana Crne Gore, koji ne žele da budu robovi u diktatorskom režimu. Ukoliko US ne donese očekivanu odluku onda CG ulazi u brutalnu diktatoru i od nas se onda očekujemo da damo odgovarajući odgovor, veli on.

Bećir Vuković je podsjetio da su i u tursko doba Crnogorci skapavali u spuškom kazamatu, ali to rade i u naše dane tražeći slobodu.

-Lažni lideri u regionu love lidere opozicije, zatvaraju riječ, mišljenje, ali postoji i ona druga strana stvarnosti. Mi nijesmo slobodni dok su naši prijatelji u zatvoru, a šta je drugo Crna Goraa nego zatvor. Zato će u nedjelju ovdje biti hiljade žutih prsluka kako ne bismo nosili žute trake, smatra Vuković.

Na protestu su govorili predstavnici penzionera KAP-a i građana.

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *