Mandić i Raičević položili cvijeće na mjesto stradanja Dalibora Jaukovića

0

U blizini Američke ambasade u Podgorici, povodom godišnjice od smrti Dalibora Jaukovića, u znak sjećanja, cvijeće su položili lider Nove srpske demokratije Andrija Mandić i predsjednik Mirovnog pokreta „Ne u rat, ne u NATO“ Gojko Raičević.

Posjećamo, Jauković je prije godinu dana bacio bombu u dvorište Američke ambasade u Podgorici, nakon čega se ubio.

Jauković je 1999. godine bio pripadnik Vojske Jugoslavije i ratovao je na Kosovu i Metohiji za vrijeme NATO bombardovanja.

Lider NSD-a Andrija Mandić kazao je da je ovo na neki način mala zahvalnost za sve ono što je Jauković uradio za svoju vojsku.

„Ratni veterani i svi oni koji su učestvovali u ratu pamte ga po tome što je bio jedan od najboljih i prosto želimo da pošaljemo poruku nekim novim generacijama, da to što ste patriota i odani svojoj zemlji, poštujete tradicionalne vrijednosti vlastitog naroda, da to treba da vas izdvoji i istakne u odnosu na one druge koji su skloni izdaji, koji su skloni promjeni, nacionalnog, vjerskog i svakog drugog identiteta“, rekao je Mandić za portal IN4S.

Dodaje da se i na ovaj način opraštamo i iskazujemo poštovanje od „našeg ratnog druga“.

„Važno je da svi u Crnoj Gori znaju, da oni koji su veliki ljudi ne smiju da budu zaboravljeni od svoji saboraca i svojih sunarodnika“, naglašava Mandić.

On je Jaukovićev čin uporedio sa Čehom Janom Palahom, koji je takođe zbog političke nepravde sebi oduzeo život.

„Kao što je Jan Palah u Čehoslovačkoj, kada je Čehoslovačka bila okupirana, oduzimajući sebi život iskazao protest i neslaganje sa tim da njegova država bude okupirana, tako je i Dalibor Jauković na jedan sličan način pokazao da ne pristaje na okupaciju vlastite države“, ocjenjuje Mandić.

Predsjednik Mirovnog pokreta „Ne u rat, ne u NATO“ Gojko Raičević ističe da je ime Dalibora Jaukovića duboko urezano u nacionalno i kolektivno pamćenje našeg naroda.

„Jauković je odlikovani ratni heroj, pokazao je privrženost našoj zemlji i Kosovu time što je bio jedan od najhrabrijih učesnika Vojske Jugoslavije u ratu 1999. godine“, kazao je Raičević.

Takođe, dodaje da se na ovaj način najskromnije obilježilo sjećanje na heroja Dalibora Jaukovića, te da će zasigurno sledeće godine to preći u masovniji skup.

Jauković nije podržavao ulazak Crne Gore u NATO, protiv kojeg se borio 1999. godine. Krivio je crnogorsku vlast da su se „prodali Američkoj ambasadi“.

Iz Uprave policije je tada saopšteno da je Jauković imao dvije ručne bombe kašikare- jednu koju je bacio na Ambasadu, a drugom se raznio.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.