Maloljetnicima po godinu zatvora zbog nasilničkog ponašanja

0

Osnovni sud u Podgorici donio je prvostepenu presudu protiv okrivljenih maloljetnika M.M. i V.M. kojom su oglašeni krivim zbog krivičnog djela nasilničko ponašanje učinjeno na štetu maloljetnih lica I.R. i V.K. i osuđeni kaznom zatvora u trajanju od po godinu dana.

Okrivljenima M.M. i V.M. stavljeno je na teret krivično djelo nasilničko ponašanje, izvršeno 12. 6. 2023. godine na igralištu u blizini ugostiteljskog objekta „Gurman“, u grupi sa maloljetnim licima M.N. i P.E., na štetu maloljetnika S.M., I.R. i V.K..

– Oni su im zadali udarce u predjelu glave i tijela, nakon čega je oštećeni maloljetni V.K. gurnut od okrivljenog M.M., usljed čega je pao na beton, a ovaj okrivljeni ga je udario nogom u predjelu zgloba. Kada je V.K. ustao, prišao mu je okrivljeni V.M. i gurnuo ga, usljed čega je on ponovo pao na beton, a ovaj okrivljeni ga podigao, stavio na svoja ramena, i tako ga par minuta nosio po igralištu, a potom spustio. Nakon toga je V.K. prišao oštećenom S.M. kako bi ga odbranio od maloljetnica koje su ga udarale, pri čemu su okrivljeni odgurnuli oštećene, bacili ih na ogradu i više puta udarali nogama i pesnicama u predjelu glave i tijela, za koje vrijeme su maloljetnice prišle oštećenom I.R. pri čemu ga je jedna od njih udarila nogom u predjelu prepona, a druga rukom u predjelu glave. Oštećenom I.R. su prišli okrivljeni u trenutku kada se bježeći od njih popeo uz ogradu, pri čemu ga je jedan od njih uhvatio za nogu i bacio na beton, nakon čega su ga više puta udarali pesnicama po nogama. Kritičnom prilikom oštećeni su zadobili lake tjelesne povrede – navode u saopštenju Osnovnog suda.

Kako dodaju, cijeneći sve provedene dokaze tokom postupka prvostepeni sud je donio presudu i okrivljene osudio kaznom zatvora u trajanju od po jedne godine, pri čemu je shodno Zakonu i činjeničnom stanju cijenio sve olakšavajuće i otežavajuće okolnosti na strani okrivljenih.

– Tako je na strani olakšavajućih okolnosti cijenio činjenicu što se radi o mlađim punoljetnim licima, ranije neosuđivanim, dok je na strani otežavajućih cijenio okolnosti pod kojima je djelo izvršeno, to jeste na igralištu u odnosu na maloljetna lica – djecu, od kojih su značajno stariji, pri čemu su u očiglednoj fizičkoj nadmoći svjesno demonstrirali silu nad istima. Zbog navedenog sud je cijenio da će se kaznom zatvora u trajanju od 1 (jedne) godine uticati na okrivljene da ubuduće ne vrše ovakva i slična krivična djela, a istovremeno će se izraziti i jasna društvena osuda za svaki vid nasilničkog ponašanja, pri čemu će se potencirati obaveza poštovanja Zakona i jačanje morala, a uticaće se i na razvijanje društvene odgovornosti, uz izražavanje nultog praga tolerancije za ovakva i slična ponašanja – zaključili su iz Osnovnog suda.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.