Mali: Srbija je prva u Evropi po stopi rasta BDP-a, strane direktne investicije rastu i rekordno je niska stopa nezaposlenosti

0

Ministar finansija Siniša Mali bio je gost Dnevnika RTS, gdje je govorio o aranžmanu sa MMF-om, iskopavanju litijuma, ali i o ostalim važnim ekonomskim temama.

Treća revizija aranžmana sa MMF, uspješno smo to završili. Srbija je svijetla tačka, ako pogledate globalnu ekonomiju. Pred nama su dalji veliki ciljevi. Veoma je važno da MMF da svoju potvrdu da smo na pravom putu – rekao je Mali.

– Stopa rasta BDP – prvi smo u Evropi. Strane direktne investicije rastu, rekordno niska stopa nezaposlenosti, imamo na računu 700 milijardi dinara. Vodimo računa o svakom dinaru, držimo makroekonomsku stabilnost. Naravno, nije sve idealno, ima još puno da se radi, veliki su globalni izazovi. Ali imamo jasan cilj, da se 2027. predstavimo na pravi način – navodi ministar.

O litijumu

Ministar Mali govorio je i o iskopavanju litijuma u Srbiji.

– Ovo je važna tema, vi danas bez litijuma, ne možete da proizvodite električne automobile, mobilne telefone… To postaje sirovina budućnosti, kao što je to bila nafta. Vidite kakvu su odluku doneli Njemačka, Portugalija, Francuska. To postaju projekti od nacionalnog značaja. To je strateško pitanje, možda i najvažnije pitanje za nas, zato i otvaramo tu temu. I ovdje ne govorim samo o rudniku, već o cijelom lancu vrijednosti, da nakon toga što se izvadi iz rudnika, da postoji postrojenje koje se bavi preradom, nakon toga katode za baterije, nakon toga fabrika baterija za električna vozila, nakon toga fabrika električnih vozila. Cio taj lanac, kada bismo ga napravili u našoj zemlji, dao bi doprinos BDP 10-12 milijardi evra svake godine, 16 posto BDP. To bi doprinijelo našem BDP, hoćemo da rastemo još više. Cio taj lanac je 20 hiljada novih radnih mesta. Da li ćemo iskoristiti ovu šansu, od nas zavisi. Zato i otvaramo ovu diskusiju, hoćemo sa svima da razgovaramo. Hoćemo li ono što je bogatstvo naše, da iskoristimo. To je dugoročni projekat, sve ćemo da uradimo po najvećim standardima. radi se o ogromnoj, možda najvećoj šansi, zato što je to, tu kod nas. Samo je pitanje hoćemo li mi to iskoristiti. Što vam je veći BDP, imate više novca u budžetu, imate veće plate i penzije.

– Briga o porodici za nas je veoma važna, ono što je predsjednik Republike obećao, idemo sa podizanjem iznosa za prvorođeno dijete, za drugorođeno dijete, 500.000 dinara, 600.000 dinara, za treće, za četvrto dijete… Danas će odluka odbora biti donijeta, ulazimo u javnu raspravu, 17. jula biće prva sesija, nakon toga idemo pred parlament, usvajamo zakon i krećemo u njegovu primjenu. Realno je da ćemo taj zakon da usvojimo u septembru. Primjena septembar, oktobar, čim završimo javnu raspravu, tada ćemo znati. Velika je stvar da je zakon završen.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.