Mali: Prijavljivanje za novu pomoć kreće 28. aprila

0

Ministar finansija Siniša Mali rekao je da se nikada nije desilo da je Srbija najbolje u ekonomiji na cijelom kontinentu, takođe je dodao da će pomoći građanima da zajedno preguraju krizu koju je izazvao koronavirus.

– Juče je zavod za statistiku izašao sa zvaničnim podacima za 2020. godinu.  Najmanji pad ima Srbija, to se nikada nije desilo da smo najbolji u ekonomiji na cijelom kontinentu – rekao je Mali.

– Kontinuirano nam stopa nezaposlenosti pada i pored pandemije virusa korone i najveće ekonomske krize u svijetu. Uspjeli smo da održimo stopu nezaposlenosti od 9 odsto – kazao je Mali.

Na pitanje odakle Srbiji novac da obezbjedi sve što je potrebno za zdravstvo, Mali je rekao da je to rezultat reformi koje je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić još kao premijer počeo da sprovodi.

– Lijekove, medicinsku opremo plaćamo na vrijeme i zato ih imamo toliko. Ovo je rezultat reformi koje je predsjednik Vučić krenuo da sprovodi još kao premijer – rekao je Mali i podsjetio je da uprkos pandemiji virusa korona imamo rast prosječnih plata u Srbiji.

Apsolutno smo usmjereni na to da teret ove krize preuzme Republika Srbija, da preuzme država, da pokažemo građanima zašto smo prošli korz reforme i kako odgovorno može da se vodi ekonomska politika i kako sa što manje posledica izađemo na kraju epidemije.

Na pitanje da li je nagradna igra “Uzmi račun i pobijedi” dala rezultat kada je u pitanju borba protiv sive ekonomije, Mali je rekao da o tome svjedoči broj koverata koji su građani poslali.

PROSJEČNE PLATE RASTU

Prema njegovim riječima, upkos pandemiji prosječne plate rastu, možda smo jedina zemlja u Evropi gde smo krenuli sa povećanjem plata, penzija, minimalne zarade.

-Očekujući otvaranje globalne ekonomije, kako ide vakcinacija, mislim da je Srbija dobro pozicionirala sebe kada je riječ o rastu – rekao je Mali, i dodao da smo jasno definisali dva prioriteta: borbu za spas ekonomije i borbu za živote i zdravlje građana.

-Nije problem i da se država zaduži ako treba, ali da sačuvamo svako radno mjesto – dodao je.

-Svi zajedno smo prošli kroz reforme od 2014. godine. Prosječne plate rastu, čak i sada u ekonomskoj krizi – rekao je Mali, i dodao da prvi i drugi paket iznose 704 milijarde dinara, treći paket je 250 milijardi dinara.

Ministar je pokazao koje sve elemente sadrži paket pomoći koji sleduje građanima i privredi. Radi se o tri puta po pola minimalne zarade za 1,5 miliona radnika, što je ukupno 48.000 dinara.

POMOĆ TURIZMU I UGOSTITELJSTVU

-Pomoći ćemo i turizmu i ugostiteljstvu koji će dobiti još jedan minimalac – kazao je Mali. Kako je rekao, gradski hoteli dobijaju 350 evra po krevetu i 150 evra po smještajnoj jedinici, a prošle godine je 312 hotela dobilo tu pomoć.

Mali je ukazao na to da smo napravi način strukturirali prošla dva programa.

-Na sve to se ide sa podrškom građanima. Dva puta po 30 evra za sve punoljetne koji se prijave. U maju i novembru dodatnih 50 evra ide penzionerima, oni ne treba da se prijavljuju, automatski će dobiti već prve nedelje maja prvih 30 evra, a u septembru 50 evra – rekao je Mali.

Mali je pomenuo da će u narednih nekoliko dana odlučiti da li će biti neke pomoći za nezaposlene.

PRIJAVLJIVANJE ZA NOVU POMOĆ KREĆE 28. APRILA

On je podsjetio da se prošle godine 6,1 milion građana Srbije prijavio za pomoć od 100 evra.

-Prijavljivanje za novu pomoć kreće 28. aprila, kao i prošle godine – preko kol centra ili portala Trezora Republike Srbije – rekao je ministar.

Prijavljivanje traje do maja, dakle ko napuni 18 godina između maja i novembra – ne može da se prijavi, objasnio je.

-Razgovaramo sa Ministarstvom poljoprivrede, da vidimo da li je neophodno podržati individualne poljoprivredne proizvođače. Nemojte da brinete, mi ćemo da pomognemo – rekao je Mali.

Izvor: Novosti.rs

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.