Mali: Posjeta Merkelove velika pobjeda Srbije i predsjednika Vučića

1

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da je posjeta njemačke kancelarke Angele Merkel bila izuzetno važna i da predstavlja veliku pobjedu Srbije i predsjednika Aleksandra Vučića.

„Ovo je bila izuzetno važna posjeta njemačke kancelarke Angele Merkel, to je osoba koja je lider u Evropi, a Njemačka je najveća ekonomska sila u EU. Ovo je velika pobjeda za Srbiju i predsjednika Vučića“, rekao je Mali.

Mali je naveo da je Merkelova rekla da je Vučić osoba koja ispunjava svoja obećanja i dodao da je to velika poruka koja govori o ugledu i Vučića i naše zemlje.

Mali je rekao da prije desetak godina Srbija nije bila zemlja za koju je Merkelova imala lijepe riječi.

Istakao je da je sada Srbija faktor mira i stabilnosti u regionu i da poruke koje je nemačka kancelarka poslala idu u prilog tome.

Njemačka je postala najveći spoljnotrgovinski partner Srbiji, a Italija je na drugom mjestu i Kina na trećem, naveo je Mali.

„U poslednjih 10 godina mi smo uspjeli da pet puta povećamo spoljnotrgovinsku razmjenu sa Njemačkom i ove godine ta razmjena će dostići šest milijardi evra. Kada je Vučić bio premijer 2014. u njemačkim kompanijama je radilo 17.000 radnika, dok je to sada više od 72.000 radnika“, kaže Mali.

Kako je rekao, izgrađeno je apsolutno povjerenje u Srbiji i Njemačkoj za saradnju i dolazak investitora i otvaranje fabrika.

„U ekonomiji jednostavno morate da se oslanjate na najveće ekonomske sile u Evropi. Srbija polako postaje lider i po stopama rasta i svim uspjesima koje pravimo, pogotovo u poslednje dvije godine, a to ne možete da uradite bez da ste faktor mira i stabilnosti u regionu i bez da ste izgradili imidž kredibilnog partnera i bez da ste povoljna i atraktivna destinacija za investicije“.

Mali je naglasio da dovoljno govori koliko se Srbija promijenila ako se uzme u obzir koliko ima njemačkih investicija u našoj zemlji.

Takođe, kaže da nikakav iznos subvencija neće dovesti nekog investitora ako zemlja nije ekonomski i politički stabilna i dobra investiciona destinacija.

Mali dodaje da sve zemlje svijeta daju subvencije kako bi privukle investicije i izgradile nove fabrike.Mali napominje da su kod brojnih investicija koje smo privukli konkurenti Srbije bile zemlje poput Poljske, Mađarske, Češke, Brazila…

„I pojavila se mala, ali uspješna Srbija“, dodao je Mali.

Penzioneri 22. septembra dobijaju po 6.000 na račune

Mali je potvrdio će svim penzionerima 22. septembra biti isplaćeno i 50 evra državne pomoći.

Svi građani će dobiti u novembru još 30 evra državne pomoći i u decembru još 20 evra, rekao je Mali.

„Kao što smo obećali, sledeće srijede, 22. septembra, svim penzionerima, kojih ima 1,7 miliona, isplatićemo i 50 evra kao dio trećeg paketa državne pomoći, kao vid podrške zbog situacije sa kovidom-19. Tako da će na račune dobiti 6.000 dinara“, rekao je Mali.

Mali je rekao će krajem septembra biti isplaćena i poslednja šesta rata pomoći (600 evra po autobusu u periodu od šest mjeseci).

Mali navodi da je ovogodišnja pomoć, treći paket pomoći privredi i građanima, vrijedna oko 260 milijardi dinara ili nešto više od dvije milijarde evra.

Sa prethodna dva paketa pomoći, to je ukupno skoro osam milijardi evra, dodao je Mali.

Mali ističe da je sačuvana makroekonomska stabilnost zemlje, pošto je javni dug na nivou od 55,5 odsto BDP-a, kao i da će Srbija u 2021. imati rast BDP-a između 6,5 i sedam odsto, po čemu ćemo, zajedno sa rezultatima iz prošle godine, biti prva, druga ili treća zemlja u Evropi.

Mali je rekao da vlada još nije donijela odluku na šta će biti utrošena sredstva koje je Međnarodni monetarni fond (MMF) dodijelio Srbiji – 627,6 miliona Specijalnih prava vučenja (SDR), što je ekvivalentno iznosu od oko 890,22 miliona dolara ili 759,71 milion evra.

Mali je rekao bi Srbija eventualno, ako bude povukla taj novac, mogla da iskoristi ta sredstva za vraćanje skupih dugova iz prošlosti.

Razmišljamo još šta ćemo i kako, rekao je Mali i podsjetio da predstoji i Misija MMF-a u oktobru.

1 Comment
  1. E viva komentariše

    Dobili ste vi po cusi,pa ,ato cutite..ona vam je jasno saostila da se Kosovo mora priznati…

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.