Mali: Počela prijava za prvu polovinu minimalca

0

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali izjavio je da je na portalu Poreske uprave danas počela prijava poslodavaca za isplatu polovine minimalne zarade za mjesec mart, što je mjera predviđena trećim paketom ekonomske podrške privredi i građanima Srbije.

Siniša Mali je podsjetio da je najnovijim paketom pomoći privredi i građanima predviđena isplata polovine minimalne zarade za tri mjeseca za preduzetnike, mikro, mala, srednja i velika preduzeća u Republici Srbiji, koja zajedno zapošljavaju oko 1,5 miliona ljudi. Za ovu mjeru će, rekao je ministar Mali, biti izdvojeno 69,8 milijardi dinara.

-Poslodavci se za korišćenje ovih mjera mnogu prijaviti na portalu Poreske uprave i to za svaki mjesec posebno, a za prijavu imaju vremena do poslednjeg dana u tekućem mjesecu – objasnio je ministar finansija.

Prema riječima ministra Malog, prva isplata polovine minimalne zarade biće izvršena 8. aprila i ona će se odnositi na mjesec mart, a zatim slijede uplate u maju i junu mjesecu.

-Novac će biti uplaćen na posebne namjenske račune koje će za privrednike otvoriti Uprava za trezor, a odatle će novac moći isključivo da bude prebačen na račun zaposlenog – naveo je ministar Mali.

Kada je riječ o uslovima za korišćenje ove mjere, Mali je rekao da privrednici koji žele da koriste ovu mjeru ne smiju da smanje broj zaposlenih za više od 10% do isteka tri mjeseca od isplate poslednjeg minimalca i ne mogu da isplaćuju dividende.

– Pozivam privrednike koji žele da koriste ovu mjeru podrške da se prijave na portalu Poreske uprave popunjavanjem jednostavnog obrasca. Republika Srbija je tu za privrednike i za sve građane i spremni smo da pomognemo u ovim teškim vremenima – naveo je ministar finansija.

Novi, treći paket podrške privredi i građanima vrijedan je 249,4 milijarde dinara, a osim isplate tri polovine minimalne zarade predviđa i uplatu još jedne cijele minimalne zarade za zaposlene u ugostiteljstvu, turističkim, rent-a kar agencijama, kao i hotelijerima, za šta će biti izdvojeno oko dve milijarde dinara.

Takođe, ponovo će se se pomoći gradski hoteli sa 350 evra po individualnom ležaju, odnosno 150 evra po smeštajnoj jedinici. Inače, Javni poziv za dodelu subvencija za podršku radu hotelske industrije zbog poteškoća u poslovanju prouzrokovanih epidemijom bolesti Kovid-19 objavljen je na sajtu Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija 24. februara.

Paketom podrške privredi predviđena je i mjera koja se odnosi na posebno ugrožen sektor prevoznika putnika u drumskom saobraćaju i autobuskih stanica. Ovom mjerom prevoznici će dobiti dodatnih 600 evra po autobusu na period od šest mjeseci, za šta će biti izdvojeno 2,6 milijardi dinara. Odobrena sredstva subvencija uplaćivaće se korisnicima na posebne namenske dinarske račune koje će Uprava za trezor otvoriti za ove potrebe. Javni poziv za prijavu za ovu vrstu podrške biće objavljen ove sedmice na sajtu Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Takođe, kako bi se dodatno obezbjedila likvidnost domaćoj privredi, biće izmjenjen i dopunjen postojeći Zakon o garantnoj šemi, čime će biti obezbjeđeno dodatnih 500 miliona evra za privrednike i produženo njeno vrijeme trajanja. Osim toga, biće donijet i novi zakon kojim će se omogućiti privredi povoljni krediti u vrijednosti od dodatnih 500 miliona evra.

Kada je riječ o direktnoj podršci za građane Srbije, građanima koji se budu prijavili biće isplaćeno ukupno 60 evra i to najpre u maju mjesecu 30 evra, a zatim u novembru još 30 evra. Prijava će se odvijati isto kao i 2020. godine kada su se građani prijavljivali za novčanu podršku u iznosu od 100 evra, dakle preko portala Uprave za trezor. Kao i prethodnog puta, penzioneri i primaoci novčanih socijalnih davanja neće morati da se prijavljuju već će biti automatski prijavljeni.

Izvor: Novosti.rs

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.