Mali: Država predložila minimalac od 35.012 dinara

0

Predlog Ministarstva finansija na današnjem sastanku kolegijuma Socijalno-ekonomskog saveta je da minimalna zarada za iduću godinu iznosi 35.012 dinara, rekao je ministar finansija Siniša Mali.

Mali je posle sastanka rekao i da Ministarstvo predlaže olakšice poslodavcima koje podrazumevaju da neoporezivi iznos zarada iznosi 19.300 dinara, umesto dosadašnjih 18.300 dinara.

Pored te olakšice, Ministarstvo finansija predložilo je da se doprinosi za PIO smanje za 0,5 odsto.

To je rečeno na kolegijumu Socijalno-ekonomskog saveta, kojem su pored ministra Malog prisustvovali i predsednik Unije poslodavaca Srbije Miloš Nenezić, predsednik Ujedinjenih granskih sindikata „Nezavisnost“ Zoran Stojiljković i predsednik S S S S LJubisav Orbović.

Mali je rekao da je na današnjem sastanku Ministarstvo izašlo sa predlogom da se minimalna cena rada za 2022. godinu poveća za 9,4 odsto, što znači da se sa postojećih 32.000 dinara poveća na 35.012 dinara.

„Približavamo se toj granici od 300 evra za minimalnu zaradu. Podsećanja radi, 2010. godine minimalna zarada je bila 15.700 dinara, a danas smo za više od duplo od tog nivoa“, rekao je Mali.

To je, kako je rekao, pokazatelj da Vlada Srbije iz godine u godinu minimalnu cenu rada povećava brže i više nego što je rast BDP-a.

Naveo je da je od 2017. godine, kada je završen proces fiskalne konsolidacije, minimalna zarada porasla za 52 odsto.

„Za samo četiri godine za 52 odsto je porasla minimalna zarada, rast BDP kumulativni je bio 17,3 odsto, dok je potrošačka korpa u tom periodu porasla za 10,3 odsto“, rekao je Mali.

Istakao je da je za poslednje četiri godine minimalna zarada pet puta brže rasla nego minimalna potrošačka korpa.

Mali je naglasio da pokrivenost minimalne potrošačke korpe minimalnom zaradom u 2021. godini iznosi 81 odsto.

„Jasna je namera Vlade Srbije da u što kraćem periodu izjednači minimalnu zaradu sa minimalnom potrošačkom korpom“, istakao je Mali.

S druge strane, dodaje, nastavlja se sa politikom smanjenja opterećenja na zarade i naveo da je Ministarstvo danas izašlo sa predlogom da se neoporezivi deo dohotka na zarade poveća sa postojećih 18.300 dinara na 19.300 dinara, kao i da se umanje doprinosi za PIO za 0,5 odsto.

Naglasio je da to govori i da je Vlada Srbije posvećena daljem rasterećenju za poslodavce kada su porezi i doprinosi na zarade u pitanju.

 

Još nije odlučeno kako će biti utrošena sredstva MMF-a

Mali je izjavio da Vlada Srbije još nije odlučila da li će i na koje reforme biti utrošena sredstva koje je Međunarodni monetarni fond (MMF) dodelio Srbiji.

Naime, MMF je dodelio Srbiji 627,6 miliona Specijalnih prava vučenja (SDR), što je ekvivalentno iznosu od oko 890,22 miliona dolara ili 759,71 milion evra.

Reč je o priličnom iznosu, s obzirom na to da je kvota Srbije u MMF-u 0,14 odsto.

„U ovom trenutku još nismo definisali kada bi, da li bi i za šta iskoristili taj novac, jer je to informacija od pre dva ili tri dana. Zajedno sa NBS, zaposlenima u Ministarstvu finansija i Vladi Srbije razmišljamo na koji način i da li ta sredstva da iskoristimo i, naravno, u kom trenutku“, rekao je Mali.

Istakao je da Srbija ima izuzetno dobre odnose sa MMF-om i podsetio da je naša zemlja potpisala novi ugovor sa tom finansijskom institucijom u junu ove godine.

„To je potvrda našeg opredeljenja da nastavimo ubrzano reforme koje smo zajedno sa njim krenuli da sprovodimo još 2014. godine i upravo ovaj rezultat, ta poruka od MMF da je Srbiji na raspolaganju ne mala svota novca je još jedna potvrda ne samo naše uspešne saradnje nego uspeha Srbije u sprovođenju refomi“, zaključio je Mali.

 

(Tanjug)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.