Mali: Đilas ima račune na Mauricijusu od 5,7 miliona evra i u Švajcarskoj od 620.000 evra

0

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da su Večernje novosti došle do dokumenata koji potvrđuju da Dragan Đilas ima račune na Mauricijusu od 5,7 miliona evra i u Švajcarskoj od 620.000 evra.

Mali je, povodom saznanja do kojih su došle Novosti o aferi Đilasovih računa na Mauricijusu, rekao da je utvrđeno da je na ime Dragana Đilasa registrovana firma “Ascanius LTD” i da je on ovlašćeni korisnik računa u “Deutsche bank” na Mauricijusu, sa dva računa.

Na jednom računu ima 5,730 miliona evra, na drugom računu ima 0 mauricijuskih rupija.

“Upoznao sam se sa ovim i apsolutno sam šokiran vlasničkom strukturom, u pitanju su egzotična ostrva, i više banaka i računa”, naveo je Mali.

Podseća da je predsjednik Aleksandar Vučić rekao, pošto je Đilas tvrdio da nema račune, da ne bude da poslije ispadne kako ih u stvari ima i koristi.

Mali je istakao da je to sada i potvrđeno.

Kada je riječ o računu u Švajcarskoj, utvrđeno je da Đilas ima firmu “Multikom open AG” u Švajcarskoj sa računom od 620.147 evra, čiji su korisnici Dragan i Gojko Đilas.

Mali je istakao da je dokazano da Đilas obmanjuje građane i da će tu biti posla za nadležne organe, prije svega, Tužilaštvo, Upravu za spriječavanje pranja novca i Poresku upravu.

“Ovo je važna poruka, pošto postoji interesantna veza između Đilasa i Šolaka”, rekao je Mali.

Mali je naveo da je Đilas 2014. godine, mjesec dana prije nego što je otišao sa funkcije predsjednika Demokratske stranke, fiktivno prodao kompaniju “Direct media” jednom Bugarinu, a da je novac za kupovinu u iznosu od 17,7 miliona evra, prema dokumentima koje su objavile Novosti, obezbijedio Dragan Šolak.

Mali je rekao da je bugarski biznismen kompaniju “Direct media” 2015. godine prenio na kompaniju “Ascanius LTD” iz Holandije, koja je, kako je objasnio, u vlasništvu kompanije “Ascanius” iz Luksemburga.

“Ascanius LTD” je kompanija gdje je korisnik i vlasnik računa Dragan Đilas na Mauricijusu. To su nevjerovatne transakcije i transferi van očiju građana Srbije i van očiju poreskih organa gdje oni transferišu desetine miliona evra, rekao je Mali.

Ministar je rekao da to pokazuje da su Đilas i Šolak u poslovnim odnosima od 2014. godine, a da ti odnosi kulminiraju 2018. godine kada je, kako je rekao, Šolakova “United group” formalno kupila “Direct media” od “Ascanius”.

U bilansima te kompanije u 2018. godini i 2019. godini je više od 52 miliona evra profita od prodaje “Direct media”. Gdje je poslije toga novac otišao, za neku je narednu istragu, naveo je ministar.

Mali je naglasio da je na nadležnim organima da urade svoj dio posla i izrazio uvjerenje da će to i učiniti.

Mali je naveo da nije slučajno što Đilas i Šolak, kako je rekao, godinama pokušavaju da sruše Aleksandra Vučića jer su, dodaje, u pitanju desetine, možda čak i stotine miliona evra.

“Jasna je njihova namjera da sruše ovu vlast, da se vrate na vlast i da zarađuju ovoliki novac kao prije Vučića. A kroz ovakve pipke, desetine računa, ostrva, ne može se reći da bi pošten čovjek ušao u tako nešto, osim ako nema nameru da nešto krije ili ako nepošteno nije došao do toga”, rekao je Mali.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.