Mali: Apsolutno smo likvidni, nema problema za plate i penzije

0

Ministar finansija Siniša Mali istakao je danas, povodom situacije u vezi sa virusom korona, da je država apsolutno likvidna, stabilna i da ima dovoljno novca za isplatu plata i penzija.

Mali je, na zajedničkoj konferenciji za štampu sa premijerkom Anom Brnabić i predsjednikom Privredne komore Markom Čadežom, saopštio da danas na računu budžeta ima 168,2 milijarde dinara.

“Nemamo toliko novca inače, ali uvijek smo poslednjih nedelja imali između 160 i 170 milijarda dinara na računu. Mi smo apsolutno likvidni, stabilni, imamo dovoljno novca da isplaćujemo plate i penzije”, objasnio je on.

Mali je rekao da će nastojati u nedjeljama i mjesecima koji predstoje održati likvidnost na većem nivou radi sigurnosti i eventualija koje mogu da se dese.

“Sigurno je da u naredna dva mjeseca imamo dovoljno novca da pokrijemo sve rashode”, podvukao je on.

Mali je rekao da nije slučajno što država ima toliko novca na računu i da je to dokaz opravdanosti ekonomskih mjera i politike od 2014., koja je bila usmjerena na štednji.

“Nije slučajno što imamo toliko novca i što možemo da reagujemo sa stimulativnim mjerama u visini od preko 200 miliona evra u ovom trenutku”, dodao je on ističući da je potpuno sigurna i stablna situacija u javnim finansijama.

“Kao da smo se spremali za ovakvu krizu. To je dokaz koliko vodimo odgovornu politiku”, kazao je Mali.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.