Malezija: Najstariji premijer na svijetu podnio ostavku

0

Premijer Malezije Mahathir Mohamed podnio je danas ostavku kralju, saopšteno je iz njegove kancelarije neposredno pošto su negovi politički saveznici pokušali da sruše vladu.

Devedesetčetvorogodišnji Mahathir, najstariji premijer na svijetu, poslao je pismo ostavke, navedeno je iz njegove kancelarije, prenosi Frans pres.

Ostavka je uslijedila u jeku glasina da bi mogao da formira novu koaliciju bez svog ranije određenog nasljednika Anvara Ibrahima, prenosi Bi-Bi-Si (BBC).

Mahathir je u neočekivanoj pobjedi 2018. uspio da smijeni tadašnjeg premijera Nadžiba Razaka koji je bio povezan sa velikim skandalom oko državnog fonda.

Nije jasno ko će biti sljedeći premijer ili da li će biti organizovani novi izbori.

Mahathirova ostavka uslijedila je poslije perioda intenzivnog političkog manevrisanja, rekao je dopisnik Bi-Bi-Sija.

Mahathir je bio dominantan u politici Malezije decenijama, prethodno je bio premijer od 1981. do 2003, bio je iz stranke Barisan Nasional (BN) koja je dugo bila na vlasti u zemlji.

Anvar Ibrahim je bio Mahathirov zamjenik ali su se odnosi pokvarili kada je Anvar otpušten 1998. u sporu oko vođstva. Kasnije je uhapšen zbog optužbi o korupciji, za koje se govorilo da su politički motivisane.

Međutim 2018, Mahtahir je šokirao zemlju kada je najavio da se udružuje sa Anvarom i pridružuje se opozicionom savezu Pakatan harapanu.

Mahathir i Anvar su bili glavna dvojica vođa u prvom periodu kada je Mahthir bio premijer ali su se politički razišli prije nego što su se ponovo udružili u politički savez kada je smijenjena vlada umiješana u korupcionaški skandal na izborima u maju 2018.

Njihov odnos je bio napet a Mahthir je odbio da odredi datum kada će predati vlast Anvaru uprkos predizbornom dogovoru da će to uraditi.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.