Makronova stranka izgubila apsolutnu većinu u parlamentu

0

U francuskom parlamentu formirana je još jedna poslanička grupa koju čine sadašnji i bivši članovi vladajuće stranke Republike u pokretu (LREM) i na taj način je stranka predsjednika Francuske Emanuela Makrona izgubila apsolutnu većinu u parlamentu, prenijeli su danas tamošnji mediji.

Ta nova grupa od 17 poslanika zove se “Ekologija, demokratija, solidarnost” i danas će zvanično parlamentu podnijeti dokument od formiranju. Grupa će u parlamentu djelovati nezavisno, neće biti ni u vladajućoj većini ni u opoziciji.

Među članovima su Matje Orfelen blizak bivšem ministru ekologije Nikoli Ilou, kao i predstavnici lijevog krila LREM – Sedrik Vijani i Orelijen Taše. U toj grupi je i Delfin Bato bišva ministarka ekologije u vladi socijalističkog predsednika Fransoa Olanda, prenio je list 20 minuta.

LREM na taj način gubi sedam svojih poslanika i za dlaku gubi apsolutnu većinu. Za apsolutnu većinu je potrebno 289 poslanika, a Makronova centristička stranka sada ih ima 288.

Nova grupa u političkom dokumentu navodi da joj je ambicija “društvena i ekološka promjena” društva. “Odgovor na hitnu ekološku situaciju, modernizacija demokratije, smanjenje društvene i teritorialne nejednakosti su među prioritetima grupe”, navodi se u tekstu i dodaje da “više nije ništa isto poslije epidemije koronavirusa”.

Poslanici u grupi, koji su skoro svi ušli u parlament kao članovi Makronove stranke, rekli su da se zalažu i za čvrst zdravstveni sistem i jednakost polova, što su pokazali na ličnom primjeru jer grupu čine 65 odsto žena.

Gubitak apsolutne većine za LREM je više simboličan pošto Makronova stranka može da računa na takođe centrističku stranku MoDem koja ima 46 poslanika.

Francuski mediji ocjenjuju da tu grupu čine disidenti LREM-a, ali stručnjaci dovode u pitanje “nezavisnost” grupe, koja će ipak više imati podršku vladajuće stranke nego opozicije. Ocjenjuju da toj grupi preti, ma koliko ulagala napore u svoju nezavisnost, da bude samo “dodatak Makronove vladajuće stranke LREM”.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.