Makron u Srbiji: Zajedno da okrenemo novu stranu u odnosima

0

Francuski predsjednik Emanuel Makron rekao je danas prilikom dolaska u Beograd da Francuska želi da zajedno sa Srbijom okrene novu stranu u odnosima.

“Želimo zajedno da okrenemo novu stranu. Sada smo zvanično otkrili tablu na aerodromu, to je simbol naših trgovinskih odnosa”, rekao je Makron pošto su predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i on otkrili tablu posvećenu početku modernizacije aerodroma “Nikola Tesla”.

Prema njegovim riječima, sada je važan trenutak u odnosima Beograda i Pariza, imajući u vidu stogodišnjicu kraja Prvog svjetskog rata i 180. godišnjicu obnove diplomatskih odnosa dvije zemlje.

Makron je naveo i da je prošlo 18 godina od prethodne posjete francuskog predsjednika Beogradu. “To je previše”, dodao je on.

“Želimo nova partnerstva, da radimo zajedno. Želim s vama da radim na tome. Razgovaraćemo o zajedničkoj prošlosti ali i o budućnosti”, izjavio je francuski lider.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je nakon dočeka francuskog predsjednika na beogradskom aerodromu, da Francuska može da računa na Srbiju kao na iskrenog prijatelja i saveznika.

U obraćanju nakon što je Makron sletio u Beograd, Vučić je rekao da mnogo očekuje od unaprjeđenja odnosa dvije zemlje i izrazio uvjerenje da će prijateljstvo dostići nove granice.

“Granice koje smo nekada imali i koje smo maštali da će da se vrate. Ništa od toga ne bi uspjeli bez vas, vaše energije i napornog rada i vaše želje da Francusku vratite u ovaj region. A mi, građani Srbije smo lojalni i takvu pažnju ćemo umeti da poštujemo i možete računati na nas kao na iskrene prijatelje i saveznike”, rekao je Vučić.

Nakon otkrivanja ploče povodom početka radova na modernizaciji aerodroma kojim upravlja kompanija Vansi, Vučić je ukazao da se na aerodromu nalaze i helikopteri H-145M koje je Srbija kupila od Erbasa i izrazio očekivanje da je to tek početak izvanredne saradnje.

“Ovdje na beogradskom aerodromu, na ‘kapiji’ Srbije, želim da zahvalim vama što verujete u Srbiju i što ste podsticali investitore da dođu u Srbiju. Ovo je tek početak izvanredne saradnje… Hvala i Vansiju. Očekujemo njihove velike investicije u beogradski aerodrom. A vas molim da se ovdje osjećate kao u svojoj kući”, rekao je Vučić.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.