Makron: Lukašenko mora da ide

0

Francuski predsjednik Emanuel Makron rekao je za francuski list Žurnal di dimanš (Le Journal du dimanche) da predsjednik Bjelorusije Aleksandar “Lukašenko mora da ide”.

Evropska unija (EU) saopštila je u četvrtak da ne priznaje Lukašenka za predsjednika Bjelorusije zbog velikih protesta širom zemlje koji dovode u pitanje rezultate prošlomjesečnih predsjedničkih izbora za koje je Lukašenko tvrdio da je ubjedljivo pobijedio, dok pristalice opzicije smatraju da su izbori namješteni.

“Ono što se dešava u Bjelorusiji je kriza vlasti, autoritarne vlasti koja ne može da prihvati logiku demokratije i održava se na silu”, rekao je Makron u intervjuu za “Žurnal di dimanš” uoči sutrašnje posjete Litvaniji i Letoniji.

U jučerašnjem obraćanju na virtuelnom sastanku Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, bjeloruski ministar inostranih poslova upozorio je na miješanje zapadnih zemalja i nametanja sankcija zbog predsjedničkih izbora u zemlji i vladinog odgovora na demonstracije.

“Vidimo pokušaje destabilizacije situacije u zemlji. Uplitanja u naše unutrašnje poslove, sankcije i druga ograničenja u Bjelorusiji imaće suprotan efekat i apsolutno su štetni za sve”, rekao je šef bjeloruske diplomatije.

Više od 12 hiljada je uhapšeno tokom demonstracija otkako je predsjednik Aleksandar Lukašenko proglašen za pobjednika izbora.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.