Makedonija: Zaev predložio sastav nove makedonske vlade

0

Borbu za svako radno mjesto, očuvanje potencijala i kapaciteta kompanija i povezivanje plata i penzija sa tendencijom njihovog rasta čim prođe kriza sa kovidom-19, obećao je mandatar za sastav nove Vlade Sjeverne Makedonije Zoran Zaev koji je danas Sobranju podnio sastav i program nove koalicione vlade.

Paralelno s tim, najavio je i formiranje komisija koje će raditi na pročišćavanju pravosuđa i provjeri imovine i i finansija zvaničnika, kao i pripremu pregovaračkog procesa sa Evropskom unijom.

Očekuje se da će prva međuvladina konferencija biti održana krajem oktobra ili početkom novembra, prenijela je TV Telma.

Zaev je u parlament došao sa svih 19 ministara koliko će imati nova koaliciona Vlada njegovog SDSM i albanske DUI Alija Ahmetija, umjesto dosadašnjih 26.

Mandatar, i lider SDSM, očekuje da će početkom naredne nedelje Sjeverna Makedonija već imati novu Vladu, za koju je predložio “izvanredan sastav kandidata” i istakao da “vjeruje da predstoji četvorogodišnji neponovljiv pozitivan period za građane i zemlju”.

Zaev je obećao je da će nova Vlada obezbijediti kontinuitet u sprovođenju zajedničkih strateških prioriteta – članstva u NATO i EU i dobrih međususjedskih i etničkih odnosa, a među prioritetima je naglasio i borbu protiv pandemije korona virusa.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.