Luksuzni kineski influenseri nestaju sa društvenih mreža

0

Brojni influenseri su napravili veliki biznis na društvenim mrežama i mogu da žive od svojih objava. Milioni pratilaca na Instagramu, TikToku, i drugim društvenim mrežama gledaju kako influenseri objavljuju fotografije i snimke u kojima se hvale bogatstvom, nakitom, vilama, skupim automobilima, putovanjima na egzotična mjesta itd.

Dok takve objave, prolaze u većem delu svijeta, a pogotovo na zapadu, u Kini takve stvari ne prolaze.

Kineska komunistička partija posljednjih godina se okomila na influensere u toj zemlji, a naročito su kritični prema osobama koje u svojim objavama promovišu hvaljenje bogatstvom i vulgaran sadržaj.

Kineska komunistička vlada posljednjih je godina nastojala zategnuti uzde poznatih ličnosti na društvenim mrežama, a vlasti često kritiziraju „obožavanje novca“ i „vulgaran“ sadržaj.

Posljednja žrtva takvog odnosa prema influenserima je Vang Hongćan, čiji je profil na Douyinu, kineskoj verziji TikToka, blokiran.

Prema zvaničnoj verziji, on je svojim objavama prekršio pravila korišćenja ove platforme, a zapravo je objavljivao snimke u kojima se hvalio dizajnerskom odećom, nakitom, letovima prve klase i sličnim stvarima.

Njegovi snimci nestali su još ranije ovog mjeseca, a slična je sudbina zadesila i druge kineske luksuzne influensere. Svi oni su nestali malo nakon što je kinesko regulatorno tijelo za internet pokrenulo novu kampanju sa ciljem uklanjanja neželjenog sadržaja sa društvenih mreža.

U kampanji su najavili da će se obračunati sa influenserima koji se u sadržaju koji objavljuju razmeću novcem kako bi „zadovoljili vulgarne potrebe“.

Inicijativa kineskog predsjednika Ksi Jinpinga o „zajedničkom prosperitetu“ za smanjenje ekonomske nejednakosti takođe je rezultovala ogromnim kaznama za influencere koji emituju uživo, pri čemu je „kraljica striminga uživo“ Viya bila primorana da plati kaznu od 204 miliona dolara zbog utaje poreza 2021. godine.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.