Lukašenko: Završava se bahanalija u Bjelorusiji

0

Predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je da se „bahanalija“ u zemlji završava i da je nastupilo vrijeme da se Bjelorusija pozabavi pitanjima ekonomije.

On je to rekao tokom posjete preduzeću „Savuškiin-Orša“ u Vitebskoj oblasti.

Lukašenko je takođe ocijenio da između državnih i privatnih kompanija u Bjelorusiji ne bi trebalo da bude razlike.

„U svakom preduzeću bi trebalo da postoji efikasni program rada, da se koriste savremene tehnologije i da se postižu dobri rezultati. Tome ćemo sada posvetiti veliku pažnju“, naglasio je on.

Masovni protesti opozicije počeli su u Bjelorusiji 9. avgusta, nakon predsjedničkih izbora. Prema podacima Centralne izborne komisije, na izborima je pobijedio aktuelni predsjednik Aleksandar Lukašenko sa 80,1 odsto osvojenih glasova. Opozicija nije priznala rezultate izbora i smatra da je pobijedila Svetlana Tihanovska.

Prvih dana protesta, snage bezbijednosti su za razbijanje demonstranata koristile vodene topove, suzavac, šok-bombe i gumene metke.

Kasnije je policija prekinula da rasteruje demonstrante i primenjuje silu. Tokom protesta privedeno je oko sedam hiljada demonstranata, a hospitalizovano nekoliko stotina ljudi, među kojima i pripadnici policije. Poginule su tri osobe.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.