Lukašenko: Vinovnici nereda na ulicama Minska da plate štetu

0

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko kaže da vinovnici haosa na ulicama Minska, tokom protesta, treba da snose finansijsku odgovornost za štetu nanetu gradu.

„Posle sveg tog haosa i razaranja na ulicama Minska, što nas mnogo košta, znate šta preostaje. I tišina. Niko o tome do sada nije mislio, niko ništa nije platio“, rekao je Lukašenko.

Pomoćnik beloruskog predsednika Valerij Beljski rekao je u avgustu da je šteta od protesta već premašila 500 miliona dolara

Masovni protesti opozicije počeli su u Belorusiji 9. avgusta, nakon predsedničkih izbora. Prema podacima Centralne izborne komisije, na izborima je pobedio aktuelni predsednik Aleksandar Lukašenko sa 80,1 odsto osvojenih glasova. Opozicija nije priznala rezultate izbora i smatra da je pobedila Svetlana Tihanovska.

Prvih dana protesta, snage bezbednosti su za razbijanje demonstranata koristile vodene topove, suzavac, šok-bombe i gumene metke. Kasnije je policija prekinula da rasteruje demonstrante i primenjuje silu. Tokom protesta privedeno je oko sedam hiljada demonstranata, a hospitalizovano nekoliko stotina ljudi, među kojima i pripadnici policije. Poginule su tri osobe. 

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.