Lukašenko traži ruske avione: Hoćemo da Bjelorusi i Rusi lete zajedno

0

Predsjednik Belorusije Aleksandar Lukašenko predložio je da se ruski avioni rasporede u bjeloruskim vojnim bazama kako bi na njima mogli da lete i Rusi i Belorusi.

Lukašenko je podsjetio da je ovakva praksa postojala 2014. godine, tokom održavanja Svjetskog prvenstva u hokeju – tada su ruski avioni dežurali u Bjelorusiji. Ministarstva odbrane dvije zemlje su prvi put potpisali program strateškog partnerstva na pet godina.

– Dajte nam te avione na kojima će, kao u to vrijeme, letjeti zajedno Rusi i Bjelorusi. Baza imamo dovoljno i ne trebaju se nove graditi. Zašto da se bacaju pare. Bolje da se od njih kupe ili naprave novi avioni – izjavio je Lukašenko na sastanku posvećenom bjelorusko-ruskoj saradnji u vojnoj sferi.

Prema riječima bjeloruskog predsednika, tokom sastanka sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom 22. februara u Sočiju on nije primetio „odbijanje“. Lukašenko je naglasio da, ako ti avioni budu raspoređeni u bjeloruskim bazama, “tada će biti potrebno tražiti i naoružanje za ove avione”, i to najsavremenije.

– Ne govorimo tu o nuklearnim bojevim glavama, već o običnom oružju. Taj dio razgovora je bio najsadržajniji – rekao je predsednik Belorusije.

(Sputnjik)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.