Lukašenko stavio pola vojske u stanje borbene gotovosti

0

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko naredio je danas da polovina vojske te države uđe u stanje borbene gotovosti, kao odgovor na ono što smatra prijetnjom sa Zapada, javila je agencija Belta.

Lukašenko je rekao da je NATO započeo vježbe neposredno uz granicu sa Belorusijom.

„Šta drugo da radim“, upitao je bjeloruski predsjednik.

On je istakao da stavljanje polovine vojske u režim borbene gotovosti „nije jeftino“, prenosi Rojters.

Lukašenko je rekao i da se sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom dogovorio da dvije zemlje ujedinje trupe u slučaju prijetnje sa Zapada, prenosi Tanjug.

Dodao je, međutim, da nijedan ruski vojnik još nije prešao granicu i ušao u Belorusiju.

Situacija u Belorusiji, gdje su izbili protesti poslije predsjedničkih izbora, se stabilizuje, a sada je vrijeme za rješavanje ekonomskih pitanja, izjavio je prethodno Lukašenko.

„Haos protesta u Bjelorusiji se bliži kraju, došlo je vrijeme za rješavanje ekonomskih pitanja“, rekao je Lukašenko tokom posjete preduzeću „Savuškin-Orša“, prenosi Tas.

Predsjednički izbori u Bjelorusiji održani su 9. avgusta.

Prema podacima Centralne izborne komisije, aktuelni predsjednik Aleksandar Lukašenko osvojio je 80,10 odsto glasova, dok je Svetlana Tihanovska, koja se smatra njegovom glavnom rivalkom, dobila 10,12 odsto glasova.

Nakon što su rezultati izlaznih anketa objavljeni kasno 9. avgusta, u centru Minska i drugih gradova buknuli su masovni protesti, na kojima je u početku dolazilo do sukoba demonstranata i policije.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.