Lukašenko: Putin i ja znamo šta može da se desi ukoliko „prespavamo“ situaciju u Bjelorusiji

0

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko izjavio je da on i njegov ruski kolega Vladimir Putin shvataju šta može da se dogodi ukoliko se situacija u Bjelorusiji „prespava“, ali da je za sada zemlja u stanju da sama sebi obezbijedi zaštitu.

„Juče ste čuli izjavu našeg susjeda i mog dobrog prijatelja predsjednika Rusije Vladimira Putina, koja nije data jer Rusi hoće da zaštite Bjelorusiju. Slušajte, sami ćemo se zaštititi. Ali ruski predsjednik i ja shvatamo šta bi moglo da se dogodi ukoliko ‘prespavamo’ situaciju“, rekao je Lukašenko, a prenosi državna agencija „Belta“.
Kako je rekao, u slučaju pogoršanja situacije, Bjelorusija bi mogla da se pretvori u „pozorište vojnih operacija“, koje bi zapadne zemlje iskoristile protiv Rusije.

On je istakao da neprijatelji Bjelorusije žele da slome vlast i „podmetnu drugu“, koja će tražiti koja će tražiti u inostranstvu da se uvedu trupe.

„Onima na Zapadu nije Bjelorusija potrebna. Bjelorusija je, kao i obično, odskočna daska za Rusiju. Ali ne na isti način na koji je Hitler grupu vojske ‘Centar’ bacio na Moskvu. Druge su tehnologije u pitanju. Treba slomiti aktuelnu vlast, poturiti drugu, koja će se obratiti stranoj državi da uvede trupe i pruži podršku“, rekao je Lukašenko.

Bjeloruski lider je dodao da je „njima u Bjelorusiji potrebno tržište na kojem će trgovati svojim proizvodima“.

Istovremeno, on je pozvao strane zemlje da razmisle o tome šta će se dogoditi na evropskom kontinentu ukoliko u Bjelorusiji „eksplodira situacija“.

„Treba se smiriti, a oni iz inostranstva treba da se uzmu u pamet, smire i razmisle u šta bi mogla da se pretvori Evropa, ako ovde ‘eksplodira situacija’. Vi odlično razumete“, rekao je bjeloruski lider.

Prema njegovim rečima, vojna prijetnja Bjelorusiji od strane Zapade zaista postoji. Podsetio je da je NATO prebacio 18 aviona ka bjeloruskim granicama i počeo da izvodi vježbe.

Lukašenko je naglasio da će Minsk i Moskva uključiti zajedničke grupe oružanih snaga ukoliko se neko drzne da dirne zapadnu granicu Savezničke države.

„Imamo dogovor. Predložio sam Putinu da razmislimo o tome šta ćemo učiniti. On mi je rekao da znamo šta oni žele. A Putin je već prošao kroz nekoliko takvih faza, od Čečenskog rata, i zna šta se dešava oko granica. Dogovorio sam se s njim. Mi ćemo se nositi s tim problemom. Ali ako se oni se preko granice drznu, potrebno je uključiti zajedničku grupu oružanih snaga, čija je osnova bjeloruska vojska“, rekao je Lukašenko.

On je istakao tokom radne posjete preduzeću LLC „Savuškin-Orša“ u Vitebskoj oblasti da na teritoriji Bjelorusije ne postoji nijedan vojnik Ruske Federacije, kao i da zemlja ima dovoljno sopstvenih snaga da odbrani suverenitet i teritorijalni integritet zemlje.

„Nijedan vojnik iz Rusije nije prešao našu granicu. Mi i dalje izlazimo na kraj sami. Ali nama glas, ruka ili noga neće ni zadrhtati da zajedno ‘regulišemo’ sve one koji se drznu da dirnu našu zapadnu granicu Savezničke države“, rekao je Lukašenko.

Bjeloruski lider se osvrnuo i na pitanje ruske vakcine protiv kovida 19, rekavši da vjeruje u njen dobar kvalitet i podsjetio da je porodica ruskog predsjednika već isprobala.

„Evo zašto vjerujem Putinu – on je na svojoj porodici testirao tu vakcinu. Zato smo se dogovorili da i nas uključe. Oni su veoma ozbiljno prošli faze. Mnogi poznati oligarsi su se vakcinisali“, rekao je Lukašenko.
On je dodao da mu je ruski predsjednik obećao da će Bjelorusija biti prva koja će dobiti tu vakcinu.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.