Lukašenko poručio Evropskoj uniji: Želite probleme, dobićete ih

0

Ako u Evropskoj Uniji žele probleme zbog sankcija protiv Minska, oni će ih i dobiti, rekao je predsjednik Bjelorusije Aleksandra Lukašenko.

„Jednostavno ću reći da biste me razumjeli: ako Evropljani žele probleme kod kuće zbog ovih sankcija (protiv Bjelorusije), oni će ih i dobiti. Više ništa neću reći. Vrijeme će pokazati. Samo vas jedno molim: dajte mi informacije o najkrupnijim evropskim projektima kod nas i preduzećima koje su otvorene na teritoriji Bjelorusije. Da vidimo njihov rad. Glavno je da ništa ne ostane bez odgovora“, izjavio je Lukašenko tokom razgovora sa premijerom Romanom Golovčenkom.

Kako je naglasio šef države, on uvijek postavlja pitanje, kome su potrebne ove sankcije i zašto?

„Slušajte, mi štitimo svoju državu. Mi, cio narod, želimo da živimo u svojoj zemlji. Mi je branimo. I nas, onda, za to sankcijama udaraju po glavi? Zato treba odgovarati“, rekao je predsjednik.

Premijer je, nakon sastanka sa Lukašenko, izjavio da će odluke o novim kontrasankcijama biti donijete u zavisnosti od situacije. On je ponovio da su sankcije protiv Minska u suprotnosti sa normama međunarodnog prava.

„Na žalost, opšta devalvacija međunarodnog pravnog sistema dovodi do toga da se sankcije koriste kao instrument pritiska na neugodne države, kao pravilo, sa ciljem pogoršanja ekonomske situacije u državi“, naglasio je Golovčenko.

Podsjetimo, predsjednički izbori u Bjelorusiji održani su 9. avgusta. Centralna izborna komisija saopštila je da je na izborima pobijedio Aleksandar Lukašenko. Bjeloruska opozicija ne priznaje te rezultate i smatra da je pobjednica Svetlana Tihanovska. Ni Brisel ne smatra Lukašenka za legitimnog predsjednika. Od 9. avgusta u Bjelorusiji traju protesti protiv izbornih rezultata.

Nakon toga su zapadne zemlje, a posebno članice Evropske unije, uvele sankcije protiv niza bjeloruskih zvaničnika, koje su optužili za nasilje nad demonstrantima i falsifikovanje rezultata predsjedničkih izbora. Evropska unija je tri puta objavljivala sankcione spiskove za Bjelorusiju: 2. oktobra, 6. novembra i 17. decembra prošle godine. Oni uključuje 88 fizičkih lica i sedam organizacija. Predsjednik Aleksandar Lukašenko dodat je na „crnu listu“ u drugom paketu.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.