Lukašenko odgovara opoziciji: Ni govora o tome da će Rusija „progutati“ Bjelorusiju

0

Predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je da je više od svega zainteresovan za nezavisnost zemlje. Opoziciji poručuje da nema govora o tome da će Rusija „progutati“ Bjelorusiju.

Kako saopštava pres-služba bjeloruskog lidera, Lukašenko je odreagovao na tvrdnje opozicije u vezi sa njegovim sastankom sa Putinom da su ga „satjerali u ugao, da nema kud“ i da je „gotovo, Rusija ih je progutala“.

„O tome nije bilo ni govora. I danas oni (protivnici vlasti) žele da nas gurnu na taj put. Zbog toga moramo da djelujemo i da ne dopuštamo greške. Da sam otišao, kako su oni prenosili, da prodam ili predam Bjelorusiju, to bi im bio poklon. A to nam nije potrebno. Već sam govorio nekoliko puta – ja sam prvi predsjednik naše nezavisne Bjelorusije, posrećilo nam se da sa vama izgradimo prvu nezavisnu državu. Koji to Lukašenko može ići protiv toga i uništiti je ili predati nekome, ili se pridružiti nekome?! Više od svega sam zainteresovan za to da budemo nezavisni“, rekao je Lukašenko.

Takođe je dodao da se tokom razgovora sa ruskim liderom nije pokretala tema formiranja vojnih baza Rusije na teritoriji republike, kao i da za tim nema potrebe.

„Nismo razgovarali ni o kakvim bazama. Zašto formirati bazu u Bjelorusiji, kada ona postoji u Smolensku, na tri minuta leta do tog istog Babrujska. Zašto trošiti ogroman novac?“, prokomentarisao je Lukašenko.

Pritom je naglasio da dvije zemlje imaju potpuno drugačiju strategiju u okviru ODKB.

„Naša zona odgovornosti – bjeloruske armije je zapad. Ako bi samo protiv nas počela agresija, imamo dovoljno snaga da je na početku obuzdamo, dok se u pozadini ne rasporedi Rusija. Tamo imaju dvije-tri jedinice koje bi na tom pravcu trebalo da podrže bjelorusku vojsku. U tome je naša strategija. Kakve veze imaju s tim baze?“, rekao je Lukašenko.

Lukašenko je saopštio da je tokom sastanka sa Putinom razgovarano o „važnim pitanjima“ – cijeni nafte i gasa i saradnji dvije zemlje.

Podsjetimo, Lukašenko se sastao sa Putinom 22. aprila u Moskvi.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.