Luka Bar više nije sigurna: Crnogorska mafija šverc kokaina prebacila u Atinu i Solun!

0

Crna Gora je na mapi svjetskih istražitelja označena kao epicentar distribucije kokaina, a ovdašnja mafija drogu distribuira u Grčku. Ruta preko Crne Gore je postala „krvava“ zbog toga što je postala rizična, pa se svi poslovi sada odvijaju preko Atine i Soluna.

Maršruta od Latinske Amerike do Crne Gore, zbog čestih zaplena, izgleda, sada više nije sigurna. S obzirom na dvostruko ubistvo vođe škaljarskog klana Igora Dedovića i njegovog saradnika Stevana Stamatovića u Atini u januaru, Grčka se sve češće pominje kao nova baza i utočište balkanskih kriminalaca koji vode transport i distribuciju kokaina iz Latinske Amerike u Evropu. I zaplenjeni brod na Arubi kao krajnju destinaciju imao je Solun.

Solun i Grčka su, sada postali vrata regiona. Vrlo je vjerovatno da je, usled toga što su neki brodovi sa kokainom „pali“ na crnogorskoj obali, ovoga puta pokušano da se droga uveze preko grčke obale.

„Taj kanal za njih predstavlja veliki rizik i produžava put droge. Cilj mafije jeste da, kada droga krene, što prije bude iskrcana na obalu, jer tada je sigurnija, pošto se dijeli. Pretpostavka je da je moguće da ubistvo koje se dogodilo u Atini jeste bio obračun oko droge koja je dolazila. Droga prati put cigareta. Interesantno je da su se i cigarete prebacivale preko Grčke“, kaže policijski ekspert Božidar Spasić.

Sa svojom razuđenom obalom, gotovo kompletno na moru, Grčka je sasvim sigurno interesantna trgovcima drogom.

A biće sve interesantnija, jer su putevi droge prema Crnoj Gori i Albaniji u dobroj mjeri otkriveni i zatvoreni.

Na brodu „Aresa“, na kom je pronađeno i zaplenjeno 5,7 tona kokaina, holandska policija je otkrila i 50.000 tableta ekstazija, veliku količinu evra, dolara, ali i novčanica nekih arapskih država. Kako prenose mediji, detaljna pretraga teretnog broda i dalje traje jer se vjeruje da na njemu ima još skrivene droge!

Policija je lisice na ruke stavila, devetorici crnogorskih državljana koji su bili članovi posade broda, a među njima je i Nikola Martinović (41), rođen u Novom Sadu. U međuvremenu, uhapšeno je još šest osoba, a istražitelji pokušavaju da otkriju kome je droga čije je odredište bilo luka Solun u Grčkoj trebalo da bude dopremljena.

Nije zvanično saopšteno da li je utvrđeno za koga su Crnogorci prevozili drogu teretnim brodom „Aresa“, odnosno kome je trebalo da bude dostavljena u Solunu.

Prvi rezultati istrage pokazuju da su u šverc umiješani karteli koje u Venecueli vode Kolumbijci Aleks Sad i Alvaro Pulido, zvani Cuči – otkrili su izvori iz istrage.

Kako navode, u otkrivanje svih detalja, uključujući i finansijera ogromnog tovara, uključila se i američka DEA.

Svi uhapšeni državljani Crne Gore:

Nikola Martinović, Novi Sad (41)

Dragan Mašanović, Bar (46)

Vidoje Latković, Kotor (42)

Vasko Radonjić, Kotor (50)

Tripo Biskupović, Kotor (37)

Andrija Mugoša, Podgorica (30)

Nikola Markić, Kotor (29)

Mihailo Đorđević, Kotor (58)

Dragoljub Živković, Cetinje (67)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.