Lobiranje na Jadranu: Povratak Hrvata na velika vrata, ABA se proširuje, MZT žrtva tajnih dogovora

0

Fudbal će se možda i nastaviti, košarka – vrlo teško. Đordi Bertomeu se nada, ali šanse se mere promilima. Zavisnost većine klubova od američkih igrača veliki je problem, jer mahom su oni otišli u SAD i pitanje je kad će im pandemija korona virusa dozvoliti da se vrate. A i kad bi u tome uspjeli morali bi u karantin, ostaje i problem zatvorenih granica i sva je prilika da ćemo zvuk lopte koja udara o parket ponovo čuti tek tamo na jesen. Jadranska liga, to je sada već izvjesno, neće se završiti.

I tu dolazimo do problema o kome se već uveliko priča, iako niko to neće javno reći: da li će se trenutni plasman uzeti kao konačni ili će se sezona poništiti?

Učesnici ABA lige već su se podijelili u dva tabora. Jedan predvodi Partizan, koji će sa prve pozicije očekivano glasati da se šampion proglasi po trenutnom stanju na tabeli, u drugom je između ostalih Crvena zvezda, sa stavom da prvaka ne može biti kad liga nije završena.

I jedni i drugi imaju svoje argumente, međutim, mnogo je važnije: imaju li podršku u drugim klubovima?

Prije no što uđemo u analizu toga ko je za koju ideju treba reći da je, bar što se tiče večitih, titula sama po sebi nevažna. Svima je jasno da je ona samo ulaznica za Evroligu. Pride, lobiranje na Jadranu – a ono se uveliko odvija, ma koliko svi pričali da trenutno razmišljaju samo o zdravlju nacije – suštinski čeka da vidi kako će se razrešiti situacija u Evroligi.

Evroliga pak čeka NBA ligu. Teoretski, moguće je da Bertomeu prizna da Evroliga, pa ni Evrokup ne mogu da se završe. I da, opet teoretski, Partizan dobije evroligašku vizu kao tim sa najboljim rezultatima u dosadašnjem toku sezone u Evrokupu.

U tom slučaju, o raspletu u ABA ligi razgovaralo bi se mnogo komfornije, jer titula regionalnog prvaka više ne bi bila toliko značajna mada bi Zvezda i Budućnost onda morali da ubijede Bertomeua da su mu baš oni potrebni u Evroligi (jasno je da su tu crveno-beli, kao manje-više redovni učesnici Evrolige poslednjih sezona, u boljoj startnoj poziciji).

Ali šta ako se to ne desi?

Izvesno je samo – Hrvati će biti pobjednici. Naime, hrvatski klubovi su poslednjih sezona izgubili na značaju, ali sada bi mogli da povrate dio uticaja, jer pametno povlače poteze. Da se liga igra, Zadar bi se borio za opstanak u ABA ligi. Ovako, Hrvati će pokušati da iskoriste situaciju da ne samo sačuvaju Zadar, već i da ABA ligi pridodaju trećeg predstavnika: Split, trenutno drugoplasirani tim ABA 2 lige. Šuška se da toliko insistiraju na tome da se sve glasnije priča i o izlasku Cibone iz takmičenja ako ona ostane jedini hrvatski predstavnik na Jadranu. To bi definitivno značio i kraj ABA lige.

Hrvati dakle insistiraju na proširenju lige za dva kluba. Tako bi spasili Zadar, a pride u ABA ligu gurnuli Split. Naravno i čačanski Borac, koji trenutno zauzima prvo mjesto u ABA 2 ligi. Skopski MZT bi tu bio žrtva lobista, iako trenutno ima isti učinak kao i Split.

Zašto je to bitno za ostale? Pa zato što kad dođe vrijeme da se odlučuje o sudbini ABA lige, a toga će biti, nijedna struja neće moći da izgura svoju ideju bez podrške Hrvata. Što će reći da se trenutno svi trude da se što više dodvore Ciboni i Zadru. I baš zato je izvjesno da će biti prihvaćen njihov predlog da se liga proširi za dva mjesta, pa već sada možemo da sa velikom dozom sigurnosti pretpostavimo da će Split i Borac od jeseni biti regionalni prvoligaši.

Samo proširenje lige međutim ne odlučuje o šampionu. Doduše, nekako bi logičnije bilo donijeti odluku da se liga poništava ili završava sa šampionom, pa da se tek onda raspravlja o proširenju, ali to i ne mora tako da bude. Moguće je da se te dvije odluke donesu istovremeno. Uz većinski broj glasova. Zato su Hrvati potrebni i Zvezdi i Partizanu.

Obje strane, rekosmo već, imaju svoje argumente. Crvena zvezda može recimo da zastupa tezu da šampiona ne može biti bez Fajnal fora. I sportski gledano takvo razmišljanje ima osnova. Partizan pak može da u prvi plan istakne posledice odluke da se sezona proglasi nevažećom. Ako bi se ona poništila, da li bi, samo primjera radi, ABA liga morala da vrati klubovima novac koji im je uzela od kazni? Jer kako možeš da platiš kaznu ako se liga zvanično nije odigrala? Dalje, šta će onda biti sa novcem sponzora?

Crno-beli se tituli naravno nadaju jer se prvenstveno nadaju Evroligi, iako zvanje šampiona Jadrana ne povlači automatski mjesto u elitnom evropskom takmičenju. Ono jeste obećano predstavniku ABA lige, ali nigdje ne piše da se to podrazumijeva, a još manje da baš šampion mora u Evroligu. S druge strane, ako bi se i sezona u Evroligi poništila – a nije nemoguće – da li bi onda Bertomeu odlučio da samo prekopira listu učesnika iz ove takmičarske godine? Tome bi mogla da se nada Zvezda, mada je Evroliga za narednu sezonu promijenila sistem licenciranja. Podsjećanja radi, po novom sistemu dva učesnika daće Evrokup. Pitanje je samo koja dva kad ni Evrokup nije završen i ne zna se da li će i biti?

Kako bilo, trenutno se zna da su na Partizanovoj strani Krka, Igokea i Primorska. Uz Zvezdu su Budućnost i naravno FMP kao crveno-bela filijala. Ne zna se stav Mege, Mornara i Cedevite. Mega je u posebno teškom položaju, jer je na njenom čelu, na stranu sad pravne formulacije, poznati menadžer Miško Ražnatović, koji ima silne igrače u svim ostalim klubovima i najradije bi da izbjegne da se bilo kome zamjera, a to sada možda neće biti moguće.

Vrlo je moguće da bi se ta tri tima samo pridružila “pobedničkoj” struji, a nje neće biti bez Hrvata. Zato sada svi moraju da se njima umile. Iz Hrvatske smo načuli da je Cibona ipak bliža Partizanovoj ideji da se trenutni plasman prizna kao konačan, uz naravno proširenje lige što je uslov klubova iz zemlje naših zapadnih komšija. Zadar bi se onda pridružio, jer će hrvatski klubovi sigurno biti jedinstveni prilikom glasanja. To bi onda već bilo vrlo blizu većini, jedan glas bi nedostajao. Cedevitin možda, pretpostavlja se ipak da bi nju bilo lakše ubijediti no Mornar ili Megu. Baš zato što odlučuje apsolutno samostalno.

Na kraju, a to treba više puta podvući, cijelu ovu zbrku mogla bi da relaksira sama Evroliga kad saopšti kako će se ona ponijeti. Jer u zavisnosti od njenih odluka ABA liga bi teoretski mogla da dobije i dva predstavnika u eliti, ako Partizan bude nagrađen vizom zbog igara u Evrokupu. Onda već trofej za prvaka Jadranske lige nikoga ne bi zanimao, jer bi Budućnost i Crvena zvezda lobiranje prenijeli sa regionalnog na evropski nivo pošto oni svakako neće biti prvaci. Predlog Podgoričana da se šampion odredi na završnom turniru – u njihovom gradu naravno – sigurno neće proći u ovim uslovima.

Pred nama je dakle vrijeme lobiranja. I dodvoravanja Hrvatima. Oni će svakako iz ovoga izaći kao pobjednici.

(FOTO: Star Sport)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.