Ljetnja škola srpskog jezika u Nikšiću i Budvi

0

Matica srpska — Društvo članova u Crnoj Gori sa saradnicima (Opština Nikšić, TO Nikšić, Opština Budva, TO Budva i NVO ,,Prijatelji Nikšića”) pozvala je zainteresovane da učestvujete u Ljetnjoj školi srpskog jezika i kulture, koja će biti organizovana od 7. 7. do 28. 7. 2024. godine u Nikšiću i Budvi.

Škola je namijenjena studentima srpskog/srpskohrvatskog jezika (evropskih i svjetskih univerziteta), srpskoj dijaspori i svim zainteresovanim osobama starijim od 18 godina.

Nastava, na prvom mjestu, podrazumijeva učenje srpskog jezika (ekavski i ijekavski izgovor, govorne vještine, pisanje, gramatički i leksički sistem) i biće organizovana u tri nivoa (početni, srednji i napredni).

Predviđena su i predavanja univerzitetskih profesora iz oblasti srpske književnosti, ilma, istorije Srba i srpskog jezika, istorije Crne Gore, umjetnosti, nauke i religije.

Organizatori su se i ove godine potrudili da ponude kvalitetan i raznolik sadržaj, tako da će biti upriličene i mnoge vannastavne aktivnosti — boravak na Crnogorskom primorju (u Budvi od 24. do 28. jula), obilazak Žabljaka i Crnog jezera, Pivskog jezera, posjeta manastiru Ostrog i obilazak kulturnoistorijskih znamenitosti Crne Gore, pjesničke i filmske večeri, festivali, koncerti i učenje narodnih igara.

„Polaznici će u Nikšiću biti smješteni u dvokrevetnim i trokrevetnim sobama u hotelu Onogošt (uz moguću doplatu za jednokrevetnu sobu). Sobe imaju TV, internet, sopstveno kupatilo. Ishrana (dva obroka dnevno) je obezbijeđena u restoranu hotela“, saopštili su organizatori.

Zainteresovani kandidati treba da popune prijavni formular (koji mogu preuzeti na linku https://maticasrpskacg.org/skola/) i da pošalju kratko motivaciono pismo (do 1.000 karaktera), koje mogu pisati na srpskom, engleskom ili ruskom jeziku.

Traženi podaci mogu se poslati na mejl adresu [email protected] najkasnije do 9. maja 2024. godine.

„O tome da li ste primljeni organizatori će Vas obavijestiti najkasnije do 16. maja 2024. godine. Broj polaznika je ograničen na 30“, naveli su organizatori.

Svi učesnici koji polože završni test dobijaju diplome Matice srpske – Društva članova u Crnoj Gori o uspješno pohađanoj Ljetnjoj školi.

„Umjesto pune cijene smještaja, ishrane, školarine i vannastavnog programa, polaznici plaćaju 400 evra po osobi, a ostatak troškova će snositi organizator (Matica srpska — Društvo članova u Crnoj Gori) sa saradnicima (Opština Nikšić, TO Nikšić, Opština Budva, TO Budva i NVO ,,Prijatelji Nikšića”) i sponzorima“, piše u saopštenju.

Polaznici sami snose troškove puta i zdravstvenog osiguranja.

„Za sve dodatne informacije o našoj ljetnjoj školi možete nam se obratiti na elektronsku adresu [email protected]. Prethodne škole srpskog jezika u Crnoj Gori je pomagala i Uprava za dijasporu i Srbe u regionu, na čemu smo im posebno zahvalni, naročito direktoru Arnou Gujonu. Dobro došli!“, poručili su organizatori.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.