Ljajić: “Mali Šengen” rješenje s kojim svako dobija

Ljajić: “Mali Šengen” rješenje s kojim svako dobija

Inicijativa predsjednika Srbije Aleksandra Vučića za povezivanje svih ekonomija zapadnog Balkana je rješenje kojim bukvalno svako dobija, a to se može matematički i na svaki drugi način dokazati, kaže za Kurir u intervjuu nedelje Rasim Ljajić, potpredsjednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija.

– Siguran sam da bi inicijativu o „malom Šengenu“ svi podržali da Vučić nije jedan od inicijatora. Pošto živimo u ostrašćenom političkom ambijentu i okruženju, onda će i najbolja inicijativa biti kritikovana ukoliko dolazi iz protivničkog tabora.

Nažalost, i kod ove inicijative se još jednom pokazalo da je politika ispred ekonomije i da zbog toga vidim moguće prepreke za realizaciju jedne dobre ideje. Od formiranja CEFTA do danas, zemlje regiona su povećale svoj izvoz za oko 50 odsto. Svaka od preko 70 regionalnih inicijativa koje su se pojavile od završetka ratova do danas je, manje ili više, počivala na ovim principima, a samo se „mali Šengen“ kritikuje više od bilo koje druge. Studije su pokazale da se zbog čekanja kamiona sa robom na granicama u regionu godišnje gubi 26 miliona sati, a izraženo u novcu, region gubi 800 miliona evra zbog raznih prepreka trgovini.

Česti zastoji na graničnim prelazima su jedan od ključnih razloga što logistički troškovi u regionu iznose 16 odsto BDP, što je duplo više u odnosu na prosječnih osam odsto u EU i SAD. To na kraju plaćaju naši građani kroz proizvode koji su samo zbog visokih logističkih troškova u regionu skuplji za šest odsto u odnosu na EU, rekao je on.

Related posts

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *