Ljačak „ostaje u igri“: Traži od Srbije da prizna dokumenata, institucije i simbole lažne države, a od Prištine da formira ZSO

0

Specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak u intervjuu za „Kosovo onlajn“ je rekao da se njegov mandat nastavlja, a da je najnoviji predlog Brisela da tzv. Kosovo pokrene proces uspostavljanja Zajednice srpskih opština, a da Srbija počne da sprovodi obavezu priznavanja kosovskih dokumenata, institucija i simbola.

Kaže da su, povodom odluke Centralne banke Kosova o gotovinskom poslovanju, predložili stvaranje privremenog novog tijela ili preduzeća koje bi se bavilo distribucijom finansijske podrške najugroženijima, ali da nažalost nije bilo moguće pronaći zajednički jezik.

„Pijre svega oko pitanja šta bi tom novom preduzeću bilo dozvoljeno da radi i kako bismo mogli da upravljamo finansijskom pomoći iz Srbije prema institucijama na Kosovu koje podržava Srbija. Cilj privremenog rješenja bio bi i da se institucijama koje finansira Srbija, kao što su škole i bolnice, omogući da dobiju sredstva od Srbije, dok se ne pronađe trajno rješenje“, dodao je on.

Istakao je da je ove nedelje posjetio Beograd i Prištinu, kako bi razgovarao o narednim koracima i programu rada za naredni period – a fokus je, kako ističe, bio na deblokadi primjene Sporazuma o putu ka normalizaciji.

„Uvjeren sam da će Sporazum na kraju biti primijenjen, ali kako i kada su ključna pitanja na koja samo strane mogu da odgovore – svakako ću nastaviti da radim do kraja svog mandata da to i ostvarim. Što se tiče sveobuhvatnog sporazuma, ni Kosovo ni Srbija ne mogu da postanu članice EU prije nego što se ovaj sporazum postigne, a s obzirom na novi zamah za proširenje EU, vrata za nove članice su sada otvorena – i ponovo je na Kosovu i Srbiji da li žele da iskoriste ovu priliku“, rekao je Lajčak.

Naglašava da će, ako strane budu zainteresovane, sa zadovoljstvom na dnevni red sledećeg sastanka glavnih pregovarača u Briselu staviti i pitanja glavnog mosta na Ibru.

„U ovom slučaju, nekoordinisano otvaranje glavnog Ibarskog mosta može dovesti do bezbjednosnih incidenata i dodatno otežati proces normalizacije. Otvaranje mosta u Mitrovici je predmet dva sporazuma u ​​okviru dijaloga uz posredovanje EU – iz 2015. i 2016. Iako se slažem da most treba da bude otvoren i mi smo to dugo tražili, to treba da se uradi koordinisano i dogovoreno. Svaka odluka u vezi sa mostom treba prvo da se razmotri i donese u dijalogu“, rekao je Lajčak.

Naglašava da je uvjeren da će na kraju ZSO biti uspostavljena jer je Kosovo dužno da to učini po međunarodnom pravu.

„Vlada Kosova ne može zauvijek da izbjegava ispunjenje ove obaveze. To je obaveza koju je tadašnja vlada dobrovoljno preuzela 2013. Briselski sporazum iz 2013. takođe je ratifikovala Skupština Kosova dvotrećinskom većinom. Međunarodna zajednica takođe vidi (ne)uspostavljanje ZSO kao pitanje vladavine prava i reagovala je u skladu sa tim, u kontekstu zahtjeva za članstvo Kosova u Savjetu Evrope. Bez zanemarivanja drugih obaveza u okviru dijaloga, pitanje ZSO je veće od ‘jednostavne’ obaveze iz dijaloga. On odražava pristup vlade zaštiti ljudskih prava, pravima nevećinskih zajednica i vladavini prava“, podvukao je on.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.