Lik Montanje, dobitnik Nobelove nagrade za medicinu: Korona je djelo ljudskih ruku, priroda vraća stvari u svoje ruke!

3

Kovid 19 je djelo ljudskih ruku! Ovu zapanjujuću tvrdnju nije izrekao bilo ko, već poznati francuski naučnik i dobitnik Nobelove nagrade za medicinu Lik Montanje, koji se proslavio pronalaženjem virusa side.

U ekskluzivnom intervjuu za “Novosti” Montanje ističe da zna šta govori i obrazlaže svoj stav koji nikoga nije ostavio ravnodušnim.

– Sve je krenulo od poznatog virusa kod slijepih miševa, na kome se intervenisalo da bi se “humanizovao”. U tom trenutku se vjerovatno dogodila ili greška ili je sve procurilo iz laboratorije. Dobili su nešto što je suprotno od onoga šta su tražili – ističe Montanje u razgovoru za naš list.

A šta su tražili?

– To ne znam. Možda vakcinu. Ne protiv korone, već protiv side.

Kako su to uradili?

– Ubacili su kratke sekvence virusa side u virus korone, veličine 20 nukleotida, osnovnih jedinica genetske građe. Čuo sam kritike onih koji misle da je to premalo da bi se unijele nove informacije u protein. Ali, ovi mali fragmenti sa sobom nose genetske formacije koje mogu da izmijene ponašanje proteina i da modifikuju sastav spoljnog omotača virusa da bi ga učinile sposobnim da inficira ljudske ćelije.

Kad kažete “oni”, na koga tačno mislite?

– Ni na koga precizno. Ekipa iz Vuhana, na primjer, odavno radi na tom problemu i imaju svakako veliko poznavanje virusa korona. Ali, to ne znači da su to obavezno oni učinili. Mogao je to da uradi i neko drugi. Kinezi na isti način optužuju Amerikance, kao što ovi optužuju njih. Uostalom, poznato je da je postojala veoma značajna kinesko-američka saradnja i da je američki Institut za zdravlje dao kredit laboratoriji u Vuhanu u visini od 3,7 miliona dolara. To potvrđuje da je postojala tijesna ekonomska i naučna saradnja. Amerikanci bi trebalo da su u toku šta se događalo. Ali, nisam istražitelj. Nikoga ne optužujem. Želim samo da iznesem činjenice i objasnim ovaj izuzetan fenomen.

Šta bismo iz svega ovoga mogli da izvučemo kao pouku?

– Nije normalno da se ovakva epidemija događa u 21. vijeku. Treba izbeći da se u budućnosti ponove slične greške. Svaki istraživač i vlasti moraju da imaju određenu etiku i da ne prave ovakve “monstrume”. Jer, danas smo u mogućnosti da ih proizvedemo, razvojem genetike i molekularne biologije.

Neke vaše kolege nastoje da minimizuju vaš rad i ističu da su dokazali da je ovaj virus prirodnog porijekla. Kažu da je govoriti o elementima side u virusu korona isto kao kad bi se reklo da je jedna knjiga plagijat jer se u njoj četiri puta pojavljuje reč “šešir” koja se nalazi u nekoj drugoj knjizi?

– Oni koji me kritikuju igraju se značenjem riječi “prirodan”. Istina je da je ovaj virus prirodan u početku, jer virus korona postoji u prirodi, kod slijepih miševa, i to, uostalom, ne oko Vuhana, već mnogo dalje, u drugoj kineskoj provinciji Junan. U virusu slijepog miša je pronađen “model” na osnovu kog se kasnije radilo i modifikovan je da bi se prilagodio čovjeku. Ono što je sada zanimljivo saznati jeste kakva je budućnost ovog virusa “himere”.

I, kakva je budućnost?

– Priroda vraća stvari u svoje ruke! Sa kolegama trenutno istražujem veoma začuđujuću pojavu u SAD gdje ima milion zaraženih, i gdje se virus veoma brzo menja, naročito onaj njegov dio za koji vjerujem da ga je dodao čovjek. Taj dio vrši mnogo mutacija i u toku je nestajanja. To praktično znači da će ovaj virus da se samouništi.

Za koliko vremena?

– Treba najprije da se dosta raširi među populacijom, da bi mutirao i promijenio se. Paradoksalno zvuči, ali potrebno je da epidemija najprije dobije na razmjerama, da bi nestala.

Hoćemo li živjeti normalno ovog ljeta?

– Nadam se! Mislim da je to moguće. U svakom slučaju, ne možemo toliko dugo ekonomski da budemo zatvoreni. U maju ima mnogo praznika u Francuskoj, navikli smo da se više odmaramo tog mjeseca, ali ne bi trebalo da sve ovo traje duže od maja. Virus je došao brzo i moguće je da će isto tako brzo otići.

Šta biste rekli kritičarima koji ne vjeruju u vaše metode u poslednje vrijeme. Jeste li sigurni u to što govorite?

– Apsolutno! Ništa nisam izjavljivao sve dok nisam bio siguran u to. Uostalom, nisam sam. Okružen sam saradnicima koji učestvuju u istraživanju. Sve ovo što sam vam rekao objavićemo i u naučnim časopisima. Možda ćemo i terapijski da pomognemo, što je sada glavni problem.

Kako objašnjavate veliku razliku u rasprostranjenosti epidemije između država?

– Zaista, primjećuje se mnogo razlike, od zemlje do zemlje. Na to utiče dosta faktora. Način života, geografija, ponašanje populacije, preduzete mjere. Vidim da u Srbiji nema mnogo slučajeva. Drago mi je zbog vas.

Hoće li uskoro i vakcina?

– Biće dobro ako je bude bilo. Ali, mora da bude dobro testirana. Zasad je nemamo. Možda će je pronaći, ali ima mnogo prepreka koje do tada treba da se pređu.

Mislite li da bi, na kraju, sve ovo mogla da bude i nečija zavjera?

– Ne vjerujem u teorije zavere. Samo gledam činjenice. Jeste zavera, alji u generalnom smislu, u vidu dominacije određenih izuzetno jakih ekonomskih entiteta, ne samo na cijelu svjetsku ekonomiju, već i na zdravlje. I to ne prihvatam. Ljekar sam, položio sam Hipokratovu zakletvu. Zdravlje je od suštinske važnosti za ljudski rod.

Mislite li da postoje interesi farmaceutske industrije koji su se u sve ovo umiješali?

– Nisam protiv farmaceuta, ali mislim da se povode interesima na kratke staze, što nije u skladu s interesom javnog zdravlja. S nestrljenjem očekujem “revoluciju” u kojoj će zdravlje da postane važnije od ekonomije. Kao nobelovac, pokušavam da učinim da se moj glas čuje, jer mislim da postoji loš razvoj u određenim krugovima koji previše zavise od ekonomije i koji su zapostavili medicinu.

3 Comments
 1. Kafanski filozorf komentariše

  Pametan covek!.
  Nobelova nagrada je u pravim rukama!.
  Postepeno ce se sve saznati o ovom virusu!
  Mene samo iznenadjuje zasto svi slevaju krivicu na kineze a okolo se saznaje o americkim finacijerima te pomenute labaratorije!

 2. gojko komentariše

  kafanski veze namas, kina i amerika su jedna tikva do trampa. sad je sve drugacije. amerika je jedna velika sila kojoj su globalisti unitili imidz demokratske zemlje.

  1
  1
  1. Kafanski filozorf komentariše

   A tvoja teza je pametna???
   Hm, malo manje Hollywood filmove!.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.