Lider DPS-a širi uticaj na okruženje: Đukanović gura Radončića u Predsjedništvo BiH

0

Novoizabrani predsjednik Crne Gore Milo Đukanović je glavni lobista da Fahrudin Radončić bude izabran za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, potvrđeno je Borbi. Radončić je kontroverzni biznismen, prijatelj Đukanovića, porijeklom iz Plava. Lobiranjem za Radončića, Đukanović i njegovi nalogodavci iz SAD-a, žele da izvrše dodatni pritisak na Srbiju i njenog predsjednika Aleksandra Vučića. Ako uspiju da Radončića uguraju u Predsjedništvo BiH, onda će zaokružiti priču na Balkanu, jer će protiv Vučića i Srbije, imati Crnu Goru, BiH, Kosovo i Hrvatsku.
Kako saznajemo, Radončić je pristalica kontroverzog imama Muhamed Fetulaga Gulena, kojeg vlasti u Ankari terete za organizaciju puča i pokušaj svrgavanja turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana. Gulenovi sljedbenici imaju jaku mrežu širom Balkana, a svoje uporište imaju i u Crnoj Gori, zahvaljujući upravo Đukanoviću.
Azra Radončić, supruga Fahrudina Radončića je vrlo aktivna članica Hizmeta u Bosni i Hercegovini i jedna od najodanijih sljedbenica Fethulaha Gulena.
Naser Keljmendi
Radončić i Đukanović su prijatelji i sa Naserom Keljmendijem koji se optužuje za međunardoni šverc kokaina, a koji je dobrim dijelom finansirao crnogorsku nezavisnost 2006. godine.
“Radončić hoće da bude član Predsjedništva BiH i punu podršku u tom naumu mu pruža njegov prijatelj Milo Đukanović. Poznato je da je uticaj Gulenista u poslednjih godinu dana u Crnoj Gori sve veći i da je upravo zahvaljujući njima, Bošnjačka stranka i napravila koaliciju sa DPS-om, poslije oktobarskih izbora 2016. godine. U više od 440 novoosnovanih kompanija tokom 2017. godine u Crnoj Gori, prema evidenciji Centralnog registra Poreske uprave, vlasnici su državljani ili pravna lica koja dolaze iz Turske, pa je samo za godinu dana broj firmi iza kojih stoji turski kapital uvećan skoro šest puta. Imamo priliv kapitala povezan sa Gulenom, koji je poznat kao radikalni islamista i promoter jedne vrlo radikalne islamske struje u svijetu iza kojeg očigledno stoje i obavještajne službe Amerike, koji vjerovatno ima specijalne zadatke i u Turskoj i u regionu, kaže naš sagovornik.

Radončić i Đukanović
Đukanović se odavno ponosi prijateljstvom sa Radončićem.
“S Fahrudinom Radončićem sam u standardno dobrim odnosima. On i ja svoje poznanstvo, prijateljstvo i političko razumijevanje njegujemo od vremena prije 30 godina kada smo obojica obavljali neke političke poslove u Crnoj Gori, kazao je Đukanović.
Zasluge za jačanje Gulenovog pokreta na Balkanu pripisuju je jednako kontroverznom palestinskom političaru u egzilu sa srpskim i crnogorskim pasošem Muhamedu Dahlanu. Njega i Đukanovića već godinama vezuju zajednički poslovi i prijateljstva.
Muhamed Dahlan jedan je od vatrenijih sljedbenika Fetulaga Gulena. Novcem koji do Dahlana stiže iz Ujedinih Arapskih Emirata kupovao je naklonost crnogorske političke elite.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.